Zdrave namirnice utiču na više cijene usluga

Ishrana djece preporučena novim Pravilnikom o ishrani u predškolskim ustanovama Republike Srpske ne odstupa mnogo od dosadašnje ishrane u predškolskoj ustanovi “Majke Jugović” u Doboju, ali se zbog viših cijena zdravih organskih namirnicima očekuje i neznatno poskupljenje boravka, rekla je direktor ove ustanove Slavica Živković.
Živkovićeva je navela da je dobojski vrtić već dvije godine uključen u inicijativu “Predškolske ustanove-prijatelji pravilne ishrane” koju provode Institut zdravlja Republike Srpske i UNICEF, te da je od Ministarstva prosvjete i kulture nedavno dobio potvrdu o statusu predškolske ustanove opredijeljene za primjenu ove inicijative.

Ona je istakla da se privodi kraju izrada novog jelovnika u potpunosti zasnovanog na raznovrsnom svježem povrću i voću, kao i sušenom voću, ali i da su iz upotrebe izbačene sve konzervisane namirnice, hrenovke, suhomesnati proizvodi, grickalice i slatkiši.

Živkovićeva ukazuje da je zdrava organska hrana, koja se nabavlja od provjerenih poljoprivrednih proizvođača sa područja ove lokalne zajednice, ujedno i skuplja što će u narednom periodu dovesti do rasta cijena usluga ove predškolske ustanove, izrazivši nadu da će grad Doboj kao osnivač pokriti dio troškova.

“Dosadašnja iskustva ukazuju da djeci treba malo vremena da prihvate zdravije namirnice na koje se brzo navikavaju”, rekla je Živkovićeva koja ukazuje na problem edukacije roditelja koji bi trebali da ono što se radi u vrtiću nastave i kući, što u praksi nije slučaj.

Živkovićeva je najavila održavanje novih radionica za roditelje kako bi se adekvatno pristupilo prihvatanju i primjeni novog jelovnika kod djece.

Izvor: agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *