Zaduživaće se do sudnjeg dana

Ekonomski analitičar Aleksa Milojević upozorava da vlade u BiH ne mogu bez novih zaduživanja i da će u tome biti istrajne, do potpune propasti naroda, do nemogućnosti vraćanja kredita, a onda ćemo se naći u velikoj nevolji.

“Povećanje akciza na gorivo je završni udarac. MMF nigdje nije izgradio provrede, nego ih je uništio. On raspolaže najubojitijim oružjem za uništavanje manje razvijenih zemalja, a to je finansijsko oružje. Povećanje akciza je i povećanje troškova reprodukcije, troškova proizvodnje i troškova života. Podizanje troškova je smanjenje prihoda i dobiti, a to znači rast siromaštva. Suština ekonomije je u obaranju, a ne u podizanju troškova”, rekao je Milojević.

“Razlog je jednostavan – cilj MMF-a nije da se kredit vrati, nego da se ne vrati, te da se BiH dovede u nemogućnost vraćanja kredita. Ta agenda stiže onda kada su naše vlade na finansijskoj infuziji, potpuno su u podređenom položaju i nemaju više nikakvih mogućnosti da opstanu, osim da samo idu u povećano zaduživanje”, tvrdi Milojević.

On smatra da sve vlade u BiH ipak ne mogu opstati bez zaduženja kod MMF-a

“Vlade ne mogu opstati, a ni narod ne može da opstane. Naravno, vlade će gurati svoje zaduživanje do potpune propasti naroda, jednostavno, do nemogućnosti vraćanja kredita, a onda ćemo se naći u velikoj nevolji. Vlade ne znaju da prave privredu, ne znaju da grade preduzeća i zapošljavaju narod. Vlade se zadužuju do sudnjeg dana, a mislim da je ta budućnost vrlo blizu”, dodao je profesor Milojević.

(Vijesti.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *