Za pet godina nestala 233 odjeljenja đaka

Školsko zvono u srednjim školama zvoni za sve manje đaka, o čemu najbolje svjedoči podatak da su za pet godina “nestala” 233 odjeljenja.

U srednjoškolskim klupama u Srpskoj na početku školske 2011/2012. godine bila su 50.452 đaka u sva četiri razreda, raspoređena u 2.027 odjeljenja, dok ih je u 2015/2016. bilo 42.089, odnosno 1.794 odjeljenja. Ovi podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske pokazuju da je broj srednjoškolaca u proteklih pet godina opao za 8.413 đaka.

Ipak, to nije uticalo na nastavni kadar pa se broj profesora nije značajnije mijenjao. Tako je u školskoj 2011/2012. godini srednjoškolcima časove držao 3.981 profesor, a godinu kasnije ih je bilo za 32 više. Ipak, u školskoj 2015/2016. dolazi do smanjenja ovog broja pa su srednjoškolcima predavala 3.872 profesora.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola na području regije Doboj Spasoje Vasiljević ističe da je smanjenje broja srednjoškolaca već neko vrijeme prisutno i u ovoj regiji.

“Zanimljiv je podatak da broj učenika koji završe deveti razred ne odgovara broju učenika upisanih u prvi razred srednje škole” rekao je Vasiljević.

Dodaje da je veoma česta pojava da po završetku osnovne škole đaci ne nastave obrazovanje, a ima i onih koji odlaze izvan granica Republike Srpske. Istakao je da je u cijeloj Srpskoj evidentno smanjenje broja učenika koji se upisuju u gimnaziju.

“Ove godine nijedan učenik u našoj regiji nije upisan na smjer stolar, trgovac i bankarski tehničar, dok je najviše njih željelo da se upiše u medicinsku školu” kaže Vasiljević.

Predsjednik Sindikata obrazovanja Republike Srpske Dragan Gnjatić rekao je da je poražavajuća činjenica da je broj srednjoškolaca toliko opao, te da to utiče i na smanjenje norme nastavnika.

“Brojčano možda nije velika promjena broja nastavnog kadra, ali je mnogo onih koji imaju dva ili tri časa sedmično, odnosno samo 30 odsto plate” rekao je Gnjatić.

Ističe da broj đaka u osnovnim i srednjim školama najbolje oslikava demografsku situaciju Srpske, te da bi, ako ovaj trend bude nastavljen, društvo Republike Srpske moglo postati društvo staraca.

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske kažu da je planom upisa u prve razrede srednje škole za školsku 2016/2017. godinu predviđeno 11.521 mjesto.

“Prema do sada prikupljenim podacima sa terena, u srednje škole su upisana 10.352 učenika u 451 odjeljenje”,  rekli su u Ministarstvu.

Dodaju da je ove godine velika zainteresovanost za nova zanimanja trećeg stepena složenosti: optičar, časovničar i zlatar, koja su uvedena u Tehničkoj školi u Banjaluci.

Prazne učionice postale su realnost u mnogim osnovnim školama Srpske, a to najbolje oslikava podatak da su u školskoj 2015/16. bile 24 osnovne škole manje nego u 2011/12. godini. Razlog za sve manji broj osnovnih škola iz godine u godinu je smanjenje broja učenika koji ih pohađaju.

Meta nestajanja uglavnom su bile male petorazredne škole.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević je kazao da je manje svršenih srednjoškolaca u Srpskoj jedan od razloga zbog čega je na javnim fakultetima veliki broj praznih mjesta.

Učenici i njihovi roditelji polako shvataju da ne treba studirati po svaku cijenu, već se okretati onom od čega se živi, odnosno da nađu određena zaposlenja i da rade – rekao je Malešević.

Izvor: Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *