Za deminiranje u Bosni iz Japana stiže oko 800.000 KM

Vlada Japana doniraće oko 800.000 KM za projekat podrške aktivnostima deminiranja u Petrovu, Čeliću i na Han Pijesku, saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.

Ambasdor Japana u BiH, Kazujo Ogava, će u Sarajevu u 11 časova potpisati grant ugovor za ovaj projekat sa predstavnicima ITF – humanitarne neprofitne organizacije, koju je osnovala Vlada Slovenije.

 Implementacijom projekta biće očišćen 337.491 kvadratni metar zemljišta zagađen minama u Petrovu, Čeliću i Han Pijesku i predat lokalnom stanovništvu na korišćenje, čime će biti poboljšani životni uslovi u ove tri opštine.

Projekat će sufinansirati Ambasada SAD u BiH u iznosu od oko 24.000 evra, a ceremoniji potpisivanja prisustvovaće i ambasador SAD u BiH, Morin Kormak.

Japan je na bilateralnom nivou jedan od najvećih donatora u BiH.

Unutar različitih vrsta pomoć Japana u BiH je dostigla iznos oko milijardu KM u proteklih 20 godina, koja pokriva vitalne sektore kao što su deminiranje, primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, vodosnabdevanje, poljoprivreda, zaštita okoline, infrastruktura.

U saopštenju se navodi da će Japan nastaviti da podržava BiH s ciljem doprinosa socio-ekonomskom razvoju u ovim ključnim područjima.

(Blic)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *