Vučić: Ekonomski odnosi Srbije i BiH odlični, treba da unapredimo političke

BEOGRAD – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa članovima Predsjedništva BiH razgovarao o unapređenju odnosa, posebno političkih, te kako ubuduće da se izbjegavaju situacije koje bi mogle donijeti probleme jednoj ili drugoj zemlji.

Ekonomski odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine značajno su iznad nivoa naših političkih odnosa, za koje ne bih rekao da su loši, rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH.

Vučić je podsjetio da je trgovinska razmjena u prvih šest mjeseci bila milijardu i 424 miliona evra, te da svake godine raste za novih 200 miliona, što, kako je rekao, BiH svrstava na jedno od najznačajnijih mjesta među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

U međuvremenu se, dodao je, otklonjene su mnoge barijere koje su u ekonomskim odnosima, trgovinskim posebno, postojale, a kad je riječ o političkim odnosima Vučić je rekao da su danas razgovarali o daljem unapređenju tih odnosa, a posebno o tome kako da se ubuduće izbjegavaju situacije koje bi mogle donijeti probleme jednoj ili drugoj zemlji.

On je naznačio je da od posljednjeg susreta zvaničnika, preko timova Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, otklonjeno nekoliko barijera u trgovini, čime možemo da se pohvalimo.

Vučić je naveo da su otklonjene barijere za izvoz pilećeg mesa i prerađevina, kao i piva iz BiH u Srbiju, a očekuje se da BiH otkloni barijere za izvoz piva iz Srbije u BiH.

Takođe, olakšan je izvoz malina, voća, sokova i brašna, kao i mlijeka i mliječnih prozivoda u BiH, kao i izvoz šećera iz BiH Srbiju.

Vučić: Srbiji važne hidroelektrane unutar naše granice

Srbija je Bosni i Hercegovini ponudila prijedlog rješenja granice u vidu non-pejpera, po kojem bi Srbija dobila HE “Zvornik” i HE “Bajina Bašta” u cjelini na teritoriji Srbije, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima.

On je, na zajedničkoj pres konferenciji u Beogradu, prenio da su predstavnici Predsjedništva BiH imali drugačiji prijedlog, u vidu statusa tih elektrana, ali će se o tome još razgovarati.

Takođe, predloženo je da dođe i do razmjene teritorija kod Priboja i Ruda, “metar za metar”.

“Nama je važna pruga Beograd – Bar, oko Štrpca. To bi mi uzeli i ponudili bi istu površinu u metrima kvadratnim”, kazao je Vučić.

Prema Vučiću, prva tema razgovora bila je izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd, a na tu temu je, kako kaže, Srbija iznijela fer stav.

Pokazali smo šta smo mi do sada uradili na Koridoru 11, odnosno kako i šta radimo na približavanju Beograda Sarajevu, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, spajanje ta dva grada je važno zbog bošnjačkog stanovništva u Srbiji, srpskog u BiH, ali prije svega zbog Srba i Bošnjaka u obe zemlje.

(Tanjug)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *