Vlada RS rasterećenje privrede planira tek 2019. godine

BANJALAUKA – Prednacrtom Programa ekonomskih reformi za naredne tri godine Vlada Republike Srpske predvidjela je gotovo iste mjere koje je planirala i ranijih godina, a koje nisu sprovedene. Ključni zahtjev poslodavaca i dalje je smanjenje poreza i doprinosa, a prva konkretnija rasterećenja, kako sada stvari stoje, mogu očekivati tek od 2019. godine.

Javne rasprave o budžetu i ekonomskim refromama RS su u toku, a privrednici za portal CAPITALkažu da ozbiljnije reforme u idućoj godini, koja je i izborna, ne očekuju, te da su i njihovi prijedlozi da se napravi makar ozbiljniji iskorak u 2019.

Ističu da će insistirati na smanjenju poreza i doprinosa i da su spremni kompletan iznos koji im po tom osnovu ostane preusmjeriti na povećanje plata, jer su svjesni da im radnici odlaze.

Prednacrtom ekonomskih reformi od 2018. do 2020. godine, o kojem se trenutno vodi javna rasparava, Vlada RS je predvidjela smanjenje opterećenja na platu, uz obrazloženje da bi se prije toga morao promijeniti način obračuna poreza i doprinosa, tako da se sa ugovorene neto plate, pređe na ugovorene plate sa porezom na dohodak, odnosno da se fiksira oporezivi dohodak.

„Nakon toga, povećanje prihoda od poreza na dohodak i doprinosa svake godine preusmjeriće se na smanjenje opterećenja rada, jer u ovom momentu nije realno očekivati da se smanjenje opterećenja rada nadomjesti povećanjem poreza na potrošnju. Potencijalno, jedan od dodatnih izvora za smanjenje poreza i doprinosa može biti i uvođenje poreza na dividendu“, navodi se u dokumentu.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je danas za CAPITAL da su u ovoj godini prihodi po osnovu doprinosa značajno povećani, te da su oni spremni da preduzmu mjere da se taj rast i nastavi, i da to bude izvor za smanjenje stope poreza i doprinosa.

„Predložili smo da kraj ove godine bude polazna tačka i da mi kroz povećanje plata i otvaranje novih radnih mjesta utičemo na povećanje prihoda po osnovu poreza i doprinosa, a da se iz tog povećanja nama smanje porezi i doprinosi. Znamo da zbog velikih kredita to ne možemo očekivati u idućoj godini i spremni smo da prihvatimo da do smanjenja dođe od 2019. godine“, kazao je Trivić.

Blokada zbog politike

On je istakao da su poslodavci spremni da sa sindikatom potpišu kolektivni ugovor kojim bi bilo definisano da kompletan iznos koji poslodavci budu imali po osnovu smanjenja poreza i doprinosa bude preusmjeren u povećanje plata.

„Smatramo da jedino kroz povećanje plata možemo obezbijediti i bolje uslove rada i neku sigurnost da ćemo uopšte imati radnike. Mislim da smo već na neki način to dogovorili sa Vladom. Ipak, to će biti jasno nakon što potpišemo sporazum sa Vladom RS kojim bi to bilo definisano“, kazao je Trivić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić rekao je da je ekonomska reforma blokirana zbog nemogućnosti dogovora vlasti na nivou RS i BiH i da zbog toga traže nova rješenja.

Jedno od rješenja je, kako kaže, da se efekti smanjenja poreza i doprinosa prousmjere na povećanje plata, te da obezbijede da se naknade za porodiljska odsustva poslodavcima refundiraju u bruto iznosu.

„To će biti veoma teško dogovoriti, međutim, očekujemo neka rješenja, ali tek od 1. januara 2019. godine“, kazao je Škrebić.

Predsjednik Privredne komore RS Borko Đurić takođe kaže da je neophodno povećanje plata jer je evidentno da ne odlaze samo oni koji nemaju posao, nego i oni koji imaju sigurno radno mjesto.

„Sprovođenje mjera koje smo predložili je jedan od načina da se to zaustavi“, rekao je Đurć.

Duduković: Mjere se iz godine u godinu ponavljaju

On je istakao da privrednici olakšice ne očekuju odjednom, ali da je problem što se o tome dugo vremena priča, a ništa se ne dešava. Kazao je da su oni čak i smanjili svoje zahtjeve, ali da zauzvrat nisu dobili ništa.

„Nama trebaju konkretna rješenja, dinamika realizacije dogovorenih mjera i analiza onoga što je urađeno. Sve to do sada nismo imali. To  smo i naglasili juče na sastanku sa predstavnicima Vlade. Nije dobro da se samo ispričamo kada se usvoje dokumenta, a ništa se  ne realizuje, niko za to ne odgovara i svake godine idemo iznova“, kaže Đurić.

On je istakao da nije dobro rješenje oporezivanje dividende koje se spominje kao mogući dodatni izvor prihoda, i da je ključ da se oni koji ne plaćaju doprinose na punu platu natjeraju da to rade.

Član Udruženja ekonomista RS Predrag Duduković kaže da se iz godinu u godinu ostvari veoma malo od onoga što je napisano u ekonomskoj politici, te da se mjere uglavnom prepisuju.

„Takođe, tu se nalaze neke opšte stvari. Ne ide se u suštinu i ne kaže se šta će konkretno i kada biti urađeno da bi se privreda rasteretila. Ništa ova ekonomska politika ne donosi drugačije nego što je bilo prethodnih godina, samo je stvar u tome koliko će se ostvariti onoga što je predviđeno“, rekao je Duduković i dodao da je veoma malo urađeno od onoga što je bilo predviđeno ranijih godina.

On je istakao da je neophodno da dođe do značajnijeg rasterećenja privrede koje bi bilo preusmjereni na povećanje plate radnika.

„Svjedoci smo da će, ako ne dođe do toga, poslodavci ostati bez radne snage“, naglasio je Duduković.

Smanjenje sive ekonomije, ukidanje ili smanjenje određenih poreskih i neporeskih davanja, analiza dugovanja zdravstvenog sektora i sprečavanje daljeg rasta duga, izrada registra zaposlenih u javnom sektoru, samo su neke od mjera koje je Vlada ranije predvidjela u najnovijem dokumentu ekonomskih reformi, a o kojima se uglavnom govorilo i ranijih godina.

 

(Capital.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *