Vlada: Dug radnicima isplatiti u ratama

Vlada Srpske pokrenula inicijativu za izmirenje naknada budžetskim korisnicima. Dug prema radnicima premašuje 11 miliona maraka.

DUG Vlade Republike Srpske nastao neplaćanjem naknada radnicima koji plate dobijaju iz budžeta premašuje 11 miliona maraka.

Najveća dugovanja odnose se na zaposlene u prosvjeti i iznose oko osam miliona, radnici MUP potražuju oko tri miliona, a pravosuđa oko 1,6 miliona, iako su oni već podnijeli tužbe u visini od 1,3 miliona maraka. 

Upravo zbog toga Vlada RS inicirala je ideju da u narednih 18 meseci uz plate, dakle u ratama, bude izmiren ovaj dug za naknade zaposlenih u javnom sektoru.

– Prioritetno bi trebalo izmiriti one sa minimalnim potraživanjima. Onima koji su već podneli tužbe radi namirenja potraživanja treba ponuditi opciju, ili da ostanu pri tužbi, ili da je povuku i da uđu u režim ovog prijedloga, ako ga sindikat prihvati. Sindikat bi mogao u idućih deset dana predočiti taj predlog na svojim organima, razgovarati sa radnicima i o konačnom stavu obavijestiti Vladu da bismo utvrdili dalje poteze – rekla je premijer Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je pojasnila da Vlada predlaže da dugovanja za naknade za prevoz, rođenje deteta, jubilarne nagrade i druge izmire u roku od 18 mjeseci kroz sporazum sa svakim pojedinačnim radnikom.

– Suština je da tekuće obaveze za 2017. godinu, odnosno plata sa svim pripadajućim naknadama bude redovno isplaćivana, a da dug koji se vuče iz prethodnog perioda bude podijeljen na 18 dijelova i da uz svaku platu u ovoj godini dobiju i jedan dio zaostatka – istakla je Cvijanovićeva.

Ako sindikat pristane na takav dogovor, Vlada bi sa izmirenjem obaveza krenula već u aprilu.

U međuvremenu, sindikalci kalkulišu. Složni su u jednom: ponuda je primamljiva, i konačno je Vlada RS povukla pitanje izmirenja naknada. Ali, koliko je ovaj model isplativ, tek treba da se razmotri.

Upravo tako razmišlja i predsjednik sindikata MUP Anica Jondić. Ona je za "Novosti" pojasnila da se dug odnosi na različite kategorije ljudi, i da je pitanje koliko je ova opcija isplativa za svakoga od njih.

– Naša potraživanja iznose trenutno skoro tri cijela miliona, dakle 1.619.000 za 2015. i 1.380.000 KM za prethodnu godinu. Dobro je što je Vlada konačno pokrenula ovo pitanje na koje mi zahtijevamo odgovor već dvije godine, ali svaki radnik je priča za sebe, mi imamo tužbe u različitim fazama sporova, sve to treba staviti na papir i razmotriti najbolji načini na koji bi se radnicima izmirili dugovi. Mi smo svakako raspoloženi za pregovore i početkom marta formiraćemo Radnu grupu – rekla je za "Novosti" Jondićeva.

Predsednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić nije želela da komentariše novonastalu situaciju.

– Još ništa nisam zvanično dobila, a ne bih da komentarišem samo ono što pročitam u medijima. Kad dobijem i zvaničan poziv da o tome pričam, vrlo rado, a do tada, nemam komentar – rekla je za "Novosti" Mišićeva.

Predsednik Sindikata uprave Tomislav Vrhovac rekao je da prijedlog Vlade moraju razmotriti sindikalni organi da bi doneli odluku o najprihvatljivijem modalitetu.

– Mislim da smo blizu rješenja. O modalitetima, odnosno na koji način će biti izmirivane obaveze u narednih 18 meseci, dogovaraće se komisije. Uslov za to je da prihvatimo taj prijedlog – istakao je Vrhovac.

Željka Cvijanović je ocenila da je aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom ugrožen, jer FBiH i nivo BiH nisu izvršili svoje obaveze:

– RS je obaveze ispunila još u decembru prošle godine. Prošlo je dugo vremena kako ne povlačimo novac i postoji mogućnost da bord direktora MMF posegne za promenom određenih uslova, s obzirom na to da tim ljudima očigledno ne treba novac kad nisu u stanju da ga povuku. To može značiti i redefinisanje aranžmana i veoma je realno da se tako nešto i desi u aprilu, ako obaveze ne budu ispunjene.

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *