Viber (konačno) omogućava enkripciju poruka

Vjerovatno ste primijetili da je WhatsApp uveo end-to-end enkripciju kako bi pojačao sigurnost privatnosti svojih korisnika. Viber je prihvatio trend i učinio to isto.

Aplikacija koja ima više od 711 miliona korisnika diljem svijeta danas uvodi end-to-end enkripciju za sve poruke i pozive razmijenjene putem njihove platforme, što uključuje i grupne razgovore, ali i opciju sakrivanja razgovora na računu. To znači samo jedno – niko i ni u kojem slučaju neće moći pristupiti vašim porukama, što je odlična stvar.

Enkripcija će, objašnjavaju iz Vibera, biti dostupna na nekoliko nivoa sigurnosti, koje će biti prikazane različitim bojama i dostupne na desnoj strani ekrana. Siva će značiti punu enkripciju. Zelena će značiti da možete autenticirati bilo kojeg korisnika aplikacije s kojim započinjete razgovor i kontinuirano pratiti razgovor kako biste se uvjerili da su korisnici verificirani. Crvena se razina pojavljuje kad pouzdana osoba s kojom ste razgovarali ne prođe ponovnu autentikaciju, što se može dogoditi ako taj korisnik promijeni uređaj ili mu neko drugi pokuša ući u poruke.

Osim toga dostupne su i dodatne opcije privatnosti, a sve zbog ideje da vaš račun mogu koristiti i druge osobe, bilo da se radi o djeci koja igraju igrice na Viberu ili nekome ko nema baš najčasnije namjere s vašim korisničkim računom.

Postoji i opcija skrivanja određenih razgovora i mogućnosti pristupanja samo uz pomoć četverocifrenog PIN-a.

 

Izvor: N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *