Velika policijska akcija

Počela je realizacija akcije kodnog naziva ”Dardaneli”, saopšteno je jutros iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Na području Unsko-sanskog kantona slobode je lišeno nekoliko osoba, a vrše se pretresi objekata i vozila koje koriste osumnjičeni. Radi se o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju Tužiteljstvo BiH realizuje u saradnji sa USKOK-om Republike Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore, kaže se u saopštenju.

Dalje se navodi da po nalogu tužilaca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih službenika Granične policije BiH, zajedno sa policijskim službenicima iz MUP-a USK, koji pružaju podršku  na terenu, provode aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva Dardaneli.

Slobode je lišeno više osumnjičenih osoba a vrše se pretresi na više lokacija, na području Unsko-sanskog kantona. Akcija je usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organiziovana kriminalna grupa, vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije.

Za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba. Ova akcija odlučan je korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana.

Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinirane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i suradnju zemalja regiona a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM.

Osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

(Agencije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *