Umrla američka rock ikona – Tom Petty

Američki rocker Tom Petty, napoznatiji po hitovima “Free Fallin” i “American Girl”, umro je u ponedjeljak u 66. godini od posljedica srčanog udara, objavio je njegov menadžer.

Petty je pretrpio srčani udar u svome domu u Malibuu u ponedeljak i prevezen je u medicinski centar Univerziteta UCLA, ali su pokušaji da ga se spasi ostali neuspješni, rekao je njegov dugogodišnji menadžer Tony Dimitriades.

“Shrvani objavljujemo preranu smrt našeg oca, supruga, brata, vođe i prijatelja Toma Pettyja”, rekao je Dimitriades u ime obitelji.

Petty je mirno preminuo u ponedjeljak navečer okružen članovima porodice, njegove rock grupe i prijateljima

Karijeru je ostvario kao samostalni umjetnik i član benda The Heartbreakers, te kao član supergrupe The Traveling Wilburys.

Petty i Heartbrekaresi  ove su godine krenuli na turneju po SAD-u povodom  40. godišnjice benda, a posljednji put su svirali tri koncerta u septembru u Hollywood Bowlu u Los Angelesu. Sastav je trebao u novembru održati koncerte u New Yorku.

Petty je osnovao Heartbreakerse sredinom 70-tih godina, a popularni su postali nakon trećeg albuma “Damn the Torpedos” objavljenog 1979. godine. Na albumu su bili hitovi “Refugee” i “Don't Do Me Like That”.

Petty i Heartbreakersi su u kuću slavnih Rock and Rolla primljeni 2002. godine.

Osamdesetih godina Petty je bio i suosnivač i supergrupe The Travelling Wilburys s Bobom Dylanom, Royom Robisonom, Gerogeom Harrisonom i Jeffom Lynneom.

(N1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *