Trka udvoje za prvo mjesto

Završeni su svi Grend slem turniri za 2017. godinu, ali daleko od toga da je Rafael Nadal titulom u Njujorku obezbedio prvo mesto na ATP listi do kraja. Glavni rival biće mu Rodžer Federer.

Na ATP listi Rafael Nadal ima 9.465 bodova, 1.960 više od Rodžera Federera, ali za temu osvajanja prvog mesta na kraju godine sada je važnija ATP trka, koja se, u slučaju ove dvojice tenisera, ne razlikuje preterano od liste, jer praktično ništa ne brane od prošlogodišnjih bodova. Nadal ima 9.365, dok je Federer na istom bodovnom saldu, tako da ih deli u ovom trenutku 1.860 bodova, a u igri je čak 5.550 bodova. Naravno, ovo je samo u slučaju da igraju maltene svake nedelje, pa da se pojavljuju čak i na turnirima serije 250. Mnogo je realnije očekivati ih na mastersima i eventualno po jednom iz serije 500. U tom slučaju Španac i Švajcarac se bore za 4.300 bodova, tako da nas svakako očekuje uzbudljiv finiš sezone, a možda se čak konačan rasplet odloži za završni masters u Londonu. Tamo maksimalno može da se osvoji 1.800 bodova. Ako bi Federer srezao razliku na manje od 800 poena, u tom slučaju bi čitava sezona stala u eventualni finalni okršaj dva asa.

Teoretski, ali samo teoretski, šansu da postane na kraju sezone broj 1 ima Saša Zverev. Ali to samo pod uslovom da osvoji sve turnire na kojima bi fizički mogao da učestvuje i osvoji 5.550 bodova, a da Federer i Nadal već sada završe sezonu. Trenutno razlika između Nadala i Zvereva u ATP trci je 5.145 bodova, tako da nemačkog tenisera ne bi trebalo ozbiljno uzimati u razmatranje za poziciju broj 1, bar do 2018.

(Sport klub)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *