Svetosavske svečanosti u Derventi i Brodu

Prosvjetni radnici sa područja opštine Derventa proslavili su danas školsku slavu – Savindan u Centru za kulturu, a domaćin svečanosti bila je Osnovna škola “Todor Dokić” iz Kalenderovaca.
Vaskrsija Bjelošević, direktor Osnovne škole “Todor Dokić”, rekao je da se Savindan već sedmu godinu organizovano proslavlja u Derventi.

“Svečanosti prisustvuju prosvjetni radnici iz četiri osnovne i dvije srednje škole, te iz Ustanove `Budućnost`. Ovi susreti treba da budu povod za prikupljanje ideja na principima koje je Sveti Sava davno postavio”, rekao je Bjelošević.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da se ovim svečanostima obilježava sve ono što je Sveti Sava postavio kao temelj u školstvu, Crkvi i državi.

U svim školama na području opštine Brod danas je proslavljena krsna slava – Sveti Sava.
Svetosavski program počeo je u Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla”, gdje su učenici organizovali kulturno-umjetnički program, na kome su predstavljeni recitali, pozorišni komadi, kao i besjede iz širokog opusa o životu i radu Svetog Save.

Program je nastavljen u centralnoj Osnovnoj školi “Sveti Sava”, gdje su nastupila kulturno-umjetnička društva, crkveni hor, te hor osnovne škole. Učenici su predstavili likovne i literarne radove posvećene Svetom Savi.

Proslava školske slave organizovana je i u Osnovnoj školi “Liješće”, koja je centralna škola za seosko područje.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je da je danas važan praznik, te dodao da je opština i ove godine obezbijedila paketiće za prvačiće obje osnovne škole.

 

Izvor: srna.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *