Svečano otvorena Ferhadija u Banjaluci

Presjecanjem crvene vrpce i svečanim programom otvorena je džamija Ferhadija u Banjaluci koja je obnovljena nakon 23 godine. Ceremoniji je prisustvovao i premijer Turske u ostavci Ahmet Davutoglu i njegova supruga, a u njegovoj pratnji je više od 30 ljudi.      

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izrazio je zahvalnost svim zvaničnicima i narodima koji su pomogli u izgradnji Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

“Ferhadija je poruka mira svim građanima BiH i cijelom svijetu. Nema puno gradova gdje se bogomolje svih naroda nalaze tako blizu. Ako se one sačuvaju sačuvaće se mir i blagostanje”, kazao je Davotuglu na ceremoniji otvaranja džamije.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Željka Cvijanović, ministri u Vladi Republike Srpske, članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i drugi članovi Savjeta ministara.

Otvaranju Ferhadije prisustvovali su i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, šef Delegacije EU U BiH Lars Gunar Vigemark, ambasador SAD U BiH Morin Kormak, šef Misije OEBS-a Džonatan Mur i delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine potpredsjednici parlamenta Senad Bratić i Željka Stojičić, te predstavnici diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Srpske pravoslavne crkve, Rimokatoličke crkve i Jevrejske vjerske zajednice i drugi gosti.

Zbog dolaska nekoliko hiljada vjernika, brojnih državnika i visokih zvanica, bezbjednost je podignuta na najviši nivo.

Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. godine i zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića. Džamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri Unesku.

Ovaj vjerski objekat srušen je 1993. godine tokom proteklog rata, a njegova obnova koštala je nekoliko miliona KM.

 

Izvor: agencije

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *