Sutra u Doboju akademija “Egzodus i trajanje”

U Doboju će sutra biti održana akademija “Egzodus i trajanje”, u okviru obilježavanja 21 godine od progona Srba iz Vozuće, naselja u dolini rijeke Krivaje i sa južnog dijela Ozrena, koje organizuje Zavičajno udruženje Zavidovićana.
Akademija će početi u 16.00 časova, saopšteno je iz ovog udruženja, čije sjedište je u Doboju.

U subotu, 10. septembra, biće organizovan marš “Stazama egzodusa”, koji počinje u 7.30 časova u Tumarama na Ozrenu.

Staza kojom će se kretati učesnici marša duga je 22 kilometra, a završava se u naselju Stog kod Vozuće, u opštini Zavidovići.

Riječ je o “kamionskom putu”, koji ide pravcem Brijesnica-Malčići-Kvrga-Prokop-Borovci-Lozna, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

Nakon marša, građani će se okupiti kod Crkve Svetog Georgija u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti položeni vijenci.

Osim toga, vijenci će biti položeni kod spomenika i krsta podignutih kao znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Srbi iz Vozuće protjerani su sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom “Uragan” ili “Farz”.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahid”, te bombardovanja NATO snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za 130 još traga.

Izvor: agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *