Šta kaže istraga u naftnom sektoru?

Poreski inspektori su nakon nekoliko mjeseci završili istragu u naftnom sektoru. Kontrola je utvrdila ono što se u javnosti odavno spekulisalo; postojale su transferne cijene u Rafineriji nafte „Brod“, Rafineriji ulja „Modriča“, „Nestro petrolu“ i „Optima grupi“. Potvrdili su nam izvori iz Poreske uprave.

Direktorka Poreske uprave Zora Vidović nije odgovarala na telefonske pozive. Ni na postavljena pitanja nije bilo pisanog odgovora. Međutim, Zora Vidović je za portal „Capital.ba“ potvrdila da je kompletan postupak kod drugostepenog organa.

„Završili smo naftni sektor i to je sada na drugostepenom organu. Ne možemo objavljivati kakvi su rezultati istrage. Nemam informaciju kada će rješenja biti konačna“, rekla je Vidovićeva za „Capital.ba“

Na problem transfernih cijena ukazali su i nezavisni revizori. U izvještaju za prošlu godinu naveli su da društvo ima značajne transakcije za povezanim pravnim licima.

„Iako rukovodstvo smatra da društvo posjeduje dovoljnu i adekvatnu prateću dokumentaciju u vezi sa transfernim cijenama, postoji neizvjesnost da se zahtjevi i tumačenja poreskih i ostalih organa razlikuju od tumačenja rukovodstva. Rukovodstvo društva smatra da eventualna različita tumačenja neće imati materijalno značajnih posljedica za finansijske izvještaje“, stoji u reviziji.

Bez obzira na upozorenja i nalaze revizije, Poreska uprava nije vršila kontrolu poslednjih šest godina. U ranijim kontrolama je utvrđeno da postoje transferne cijene preduzeća koja posluju u okviru “Naftne industrije Republike Srpske“. Međutim, poreska rješenja niko nije ozbiljno shvatao, jer su bila zgužvana nakon žalbi koje su firme podnosile Ministarstvu finanisija. Od 2005. do 2010. godine utvrđena je utaja poreza od 11 miliona maraka.

Osim utvrđene štete koju povezana lica nanose transfernim cijenama, u revizorskom izvještaju navedeno je da Rafineriji duguju oko 33 miliona maraka, što je za pet miliona više nego 2015, a najviše duguje ’’Optima grupa’’.

Dug prema Rafineriji Modriča iznosi 25 miliona maraka. „Optima grupa“ iz Banjaluke, koja je u vlasništvu ruskog „Njeftegazinkora“, završila je prošlu godinu sa gubitkom od 228 miliona maraka, što je za 91 milion više nego godinu ranije.

Prijedorski „Arselor mital“ bio je pod lupom poreskih inspektora. U junu su iz ove uprave poručili da i u ovom slučaju postoje transferne cijene. Kontrola je pokazala da „Arselor mital“ državi duguje oko 50 miliona maraka poreza, koje je navodno utajio u poslednje tri godine.

Iz Arselor mitala“ su se žalili na takve nalaze kontrole i na sudu je žalba i usvojena.

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *