Sjednica Parlamenta BiH počela bez poslanika SNSD-a

U Sarajevu se održava sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojoj će se razmatrati set zakona o akcizama.

Početku sjednice ne prisustvuju poslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su na prethodnoj sjednici glasali za hitnost procedure donošenja seta zakona o akcizama.

Šefik Džaferović, predsjedavajući ovog doma, na početku sjednice naveo je da sjednici prisustvuje 28 poslanika, da je poslanik Mirsad Mešić (SDP) opravdao svoj izostanak i da će poslanik Damir Bećirović (DF) kasniti na sjednicu.

Prije same rasprave o prijedlozima zakona, poslanici su komentarisali dobijene odgovore na poslanička pitanja.

Još uvijek je neizvjesno hoće li zakon o akcizama biti usvojen na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH te koji će ga poslanici podržati.

Poslanici će se izjašnjavati i o hitnoj proceduri donošenja seta zakona kojima se predviđa povećanje akciza na naftu i naftne derivate te lož-ulje za 15 feninga.

Na prethodnoj sjednici poslanici nisu prihvatili hitnu proceduru donošenja tih zakonskih rješenja, a potom je zakone razmatralo Vijeće ministara, te ih uputilo u parlamentarnu proceduru.

Set zakona su podržali delegati Doma naroda PSBiH na prošloj sjednici. Neizvjesno je kako će poslanici SDA glasati na ovoj sjednici s obzirom da su na prošloj sjednici svoje ‘ne akcizama’ iz SDA rekli Šemsudin Mehmedović, Sadik Ahmetović, Senad Šepić i Salko Sokolović.

Nakon jučerašnjeg sastanka Klub poslanika SDA Bakir Izetbegović je izjavio kako očekuje podršku sedam ili osam zastupnika SDA.

(N1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *