Serdarovljeve firme u RS u minusu 3,7 miliona KM

– Minus „Comsar Energy RS“ 2,2 miliona KM, a „Comsar Energy hidro“ 1,5 miliona KM
– Vlada RS sa ovim firmama potpisala štetne ugovore

BANJALUKA, Kompanije “Comsar Energy RS” i „Comsar energy hidro“, kojima je RS dala koncesije za izgradnju Termoelektrane „Ugljevik 3“ i Hidroeletrane „Mrsovo“ na rijeci Lim, te za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“, završile su prošlu godinu sa gubitkom od 3,7 miliona maraka, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.
sardarov

Gubitak firme „Comsar energy RS“ lani je iznosio 2,2 miliona KM. Ukupan prihod ove firme u prošloj godini je bio 69.870 KM, a zapošljavala je 24 radnika.

Nešto manji gubitak – 1,5 miliona KM imao je „Comsar Energy hidro“. Ukupan prihod ovog preduzeća lani je iznosio 91.521 KM. „Comsar Energy hidro“ lani je zapošljavalo 23 radnika.

CAPITAL je nedavno objavio da je Vlada RS potpisala štetne anekse ugovora sa ovim firmama. Vlada je dala saglasnost na Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje TE „Ugljevik 3“ i Aneks II ugovora o koncesiji za eksploataciju uglja na ležištu „Ugljevik Istok 2“ sa preduzećem „Comsar Energy RS“ i saglasnost na Aneks ugovora o koncesiji za izgradnju i korišćenje HE „Mrsovo“ na rijeci Lim sa „Comsar Energy hidro“.

Tim aneksima Vlada RS je, između ostalog, potpisala da će „do poslednjeg dana odugovlačiti sa primjenom evropskih propisa koji bi mogli da nanesu štetu koncesionaru“, produžila rokove izgradnje, preuzela obaveze koje su nadležnosti BiH te dala odobrenje kompaniji „Comsar Energy“ da upiše pravo vlasništva i svojine nad nepokretnostima.

aneksi

Sve ove koncesije date su ruskom milijarderu i vlasniku „Comsar Energy Limited“ Rašidu Serdarovu.

Izgradnja TE „Ugljevik 3“ i HE „Mrsovo“

Kada je u pitanju sama izgradnja TE „Ugljevik 3“ u aneksima koje je CAPITAL objavio je navedeno da je u realizaciju ovog projekta od sada uloženo 70 miliona KM, a da su u toku pregovori sa kineskim partnerima za nabavku opreme i izgradnju termoenergetskog bloka TE „Ugljevik 3“ po sistemu „ključ u ruke“ koji traje duže od očekivane dinamike.

Duži period pregovora, kako se navodi, najvećim dijelom je uslovljen promjenama odnosa kursa dolara i evra zbog čega se javila potreba za ponovnim usklađivanjem cijena opreme. U aneksima za rudnik je navedeno da rudnici i te zahtijevaju istovremenu izgradnju te je za oba projekta zatraženo i odobreno produženje rokova izgradnje.

Što se tiče izgrdanje HE „Mrsovo“ navedeno je da je koncesionar do sada izvršio najveći dio ugovorenih aktivnosti u pripremnoj fazi projekta. Navedeno je i da je u toku izgradnja mosta preko rijeke Lim nizvodno od brane. I ovdje je koncesionaru odobren duži rok izgradnje.

Nakon pisanja CAPITAL-a ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić je zatražio izmjene štetnih aneksa ugovora.

 

Izvor: capital.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *