Sedam kandidata za “Auto godine”- koji je vaš favorit?

Ime modela koji će poneti titulu “Automobil godine u Evropi 2018.” (Car of the Year 2018), biće poznato 5. marta, na ženevskom auto-salonu, a žiri koji odlučuje o ovoj prestižnoj nagradi otkrio je imena finalista.

Alfa Romeo Stelvio
Alfa Romeo Stelvio

Od prvobitnih 37 kandidata, u uži izbor ušlo je njih 7 – šest evropskih modela i jedan sa azijskog kontinenta.

Finalisti su:

Alfa Romeo Stelvio,
Audi A8,
BMW Serije 5,
Citroen C3 Aircross,
Kia Stinger,
Seat Ibiza,
Volvo XC40.

Audi A8
Audi A8

Očekivano, najveći broj kandidata dolazi iz fabrika evropskih proizvođača dok će čast “ostatka sveta” braniti jedan korejski automobil – sportski sedan sa zadnjim pogonom, Kia Stinger.

BMW Serije 5
BMW Serije 5

Među sedam finalista nije se našao nijedan model iz Japana, kao ni iz SAD, a interesantno je da u užem izboru nema automobila poznatih evropskih marki koje su u dosadašnjim izborima za “Automobil godine” najčešće pobeđivale, kao što su FIAT (9 titula, ali ove godine nije imao nov model na evropskom tržištu), Renault (6), Ford (5), Opel (5) i Volkswagen (4).

Citroen C3 Aircross
Citroen C3 Aircross

Sa druge strane, proizvođači kao što su Alfa Romeo, Citroen i Volvo već drugu godinu uzastopce zastupljeni su među finalistima.

Kia Stinger
Kia Stinger

Takmičenje za najbolji automobil godine u Evropi održava se od 1964. godine. Žiri koji će odlučivati o ovogodišnjem pobedniku sastoji se od 60 evropskih automobilskih novinara iz 23 zemlje, a koji model će trijumfovati biće poznato 5. marta 2018. godine.

Seat Ibiza
Seat Ibiza

Uslov da neki model bude kandidat za “Automobil godine 2018” bio je da je lansiran (ili da će se pojaviti do kraja godine) u bar 5 evropskih zemalja tokom 2017.

Volvo XC40
Volvo XC40

Koji je vaš favorit za titulu automobila godine u Evropi?

Podsećamo, nagrada “Automobil godine 2017” pripala je modelu Peugeot 3008, a ime pobednika saopšteno je 6. marta, uoči početka ovogodišnjeg, 87. međunarodnog sajma automobila u Ženevi.

(B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *