Saopštenje za javnost CJB Doboj

Zloupotreba ovlašćenja u privredi

Centar javne bezbjednosti Doboj, 30.05.2016. godine Okružnom tužilaštvu Doboj podnio je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv J.I. iz Šamca, zbog osnova sumnje da je počinila krivično djelo „Zloupotreba ovlašćenja u privredi“.
Za prijavljenu J.I. postoji osnov sumnje da je kao odgovorno lice u privrednom društvu „Ilidža Company“ d.o.o. Šamac, u periodu od 01.01.2012. godine do 31.12. 2014. godine sačinila isprave neistinitog sadržaja kojim je neistinito prikazala stanje i kretanje novčanih sredstava i rezultate poslovanja navedenog akcionarskog društva.
Prilikom prijava količine eksploatisanog šljunka i obračuna vodne naknade po m3 izvađenog materijala, koje je na osnovu Uredbe o načinu, postupku, rokovima obračuna, plaćanju i odgađanju plaćanja posebnih vodnih naknada, dužna jednom mjesečno podnositi Javnom preduzeću „Vode Srpske“ Bijeljina, prijavljena J.I. je u navedenom periodu neistinito prikazivala količinu eksploatisanog šljunka (18.967,72 m3) iz vodotoka rijeke Bosne. Na osnovu podataka Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kao i na osnovu dokumentacije akcionarskog društva, inostranim i domaćim kupcima u navedenom periodu prodato je ukupno 134.973,62 m3 šljunka, čime je za utvrđenu razliku od 116.005,90 m3 izvađenog šljunka koja nije prijavljena i na koju nije obračunata i plaćena vodna naknada u ukupnom iznosu od 174.008,85 KM, prijavljena J.I. uskratila sredstva koja predstavljaju javni prihod, te je za navedeni iznos oštetila budžet Republike Srpske, a za privredno društvo „Ilidža Company“ d.o.o. Šamac pribavila protivpravnu imovinsku korist.
Prodajom protivpravno izvađenog šljunka (115.996,90 m3), koji je u navedenom periodu eksploatisan bez odobrenja i ugovora, privrednom društvu „Ilidža Company“ d.o.o. Šamac pribavljena je protivpravna imovinska korist u ukupnom iznosu od 254.204,78 KM.
Prijavljena J.I. je na ovaj način privrednom društvu „Ilidža Company“ d.o.o. Šamac pribavila protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 428.213,63 KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *