RAK ide na sniženje cijena bez obzira na protivljenje telekoma

Konačna odluka o smanjenju cijene usluga mobilne telefonije biće najvjerovatnije donesena za desetak dana bez obzira na stav telekoma kako neki od njih neće moći da podnese takav teret.

Portparol Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Amela Odobašić kazala je za “Dnevni list” kako su prijedlozi tri telekom operatera i njihovo izjašnjavanje po zahtjevu RAK-a stigli u roku te kako se obrađuju.

– Nakon obrade prijedloga biće održan sastanak na kojem će se pokušati iznaći rješenje da se građanima stave na raspolaganje tarifni modeli koji će biti usklađeni s cijenama u regiji – kazala je Odobašić.

Podsjetimo kako je Zastupnički dom Parlamenta BiH zahtjev prema RAK-u uputio još u junu 2015. godine, a tek početkom ove godine RAK je konkretno iznio prijedloge za smanjenje. Rok koji im je dao Parlament ističe u maju ove godine, a ukoliko telekomi ne prihvate svojevoljno smanjenja neka od rješenja će im biti nametnuta, navodi “Dnevni list”.

S druge strane telekom operateri su protiv snižavanja cijena, što je i očekivano. Niko od njih nije spreman mnogo govoriti o ovoj temi. Prema tvrdnjama iz kompanija “BH Telecom” i “m:tel” mogli bi podnijeti smanjenje cijena na uštrb svoje zarade, međutim “HT Eronet” bi po mišljenju mnogih mogao doći u ozbiljne probleme ukoliko se provede odluka o smanjenju cijena.

Iz HT-a su prilikom pokretanja procesa usklađivanja cijena od strane RAK-a poručili kako bi se smanjenje cijena negativno odrazilo na poslovanje HT-a kao najmanjeg operatera. Kako ističu u “HT Eronetu”, takav primjer ne postoji nigdje u okruženju te su pozvali na preispitivanje odluka RAK-a.
Iz “BH Telecoma” su ovih dana kazali kako je za njih, ali i za ostale zahtjev RAK-a neprihvatljiv. Smatraju kako Parlament BiH nema nadležnost da daje nalog, odnosno da odredi smjernice. Prema njima su neki zahtjevi potpuno neprihvatljivi jer bi potpuno ugrozili tržište telekomunikacija u BiH.

“BH Telecom” bi pretrpio znatne štete u segmentu prihoda ali bi ostao na nogama. Međutim, jedan od operatera bi počeo poslovati s gubitkom i ne bi mogao podnijeti takvo smanjenje prihoda – kazao je Mirsad Zaimović, generalni direktor “BH Telecoma”.

Telekom koji ne bi mogao podnijeti smanjenje prihoda a koji Zaimović nije imenovao je “HT Eronet”. Rješenje koje je najbolje i s kojim je saglasan, prema stavu telekoma, i RAK, jeste da se iskoordinišu one mjere koje neće narušiti tržište telekomunikacija a koje će donijeti jeftinije usluge građanima.

Kada je u pitanju “m:tel”, “Dnevni list” nije uspio dobiti stav po pitanju prijedloga RAK-a i snižavanja cijena.

Iako službeno nije objavljen tekst prijedloga mjera koje je RAK dao operaterima poznato je kako će on ići u pravcu toga da su telekomi dužni da u okviru ponude postpejd tarifnih paketa krajnjim korisnicima ponude tarifni model s cijenom mjesečne pretplate od najviše 10 KM s PDV-om, u koji će biti uključeno najmanje 50 besplatnih minuta za pozive unutar vlastite mreže i 50 SMS poruka.

Setom mjera predviđeno je da telekom operateri u okviru svih postpejd i pripejd tarifnih paketa mobilne telefonije izjednače cijenu poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama s cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži. Predviđeno je i da u okviru svih postpejd i pripejd tarifnih paketa mobilne telefonije cijene poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inostranstvu ne mogu biti veće od graničnih cijena korištenja govorne usluge u međunarodnom saobraćaju.

Uz navedeno telekomi će biti dužni da u okviru svih tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostave poziva primijene obračunsku jedinicu jedan sekund, da za pripejd korisnike trajanje računa nakon aktivacije pripejd priključka ili nakon nadoplate bonom bilo kojeg iznosa, mora vrijediti najmanje 90 dana od aktiviranja ili nadoplate, odnosno u periodu od 90 dana korisniku omogućen dolazni i odlazni promet. Pored promjena u mobilnoj telefoniji operateri će morati uraditi izmjene koje će voditi do pojeftinjenja u okviru svih tarifnih modela fiksne telefonije.

Izvori: indikator.ba i dnevni list

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *