Radnicima u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” ponestaje strpljenja

DOBOJ – Kašnjenje plata, neuplaćivanje doprinosa, te dugovanja za prevoz i ostale troškove, koji im pripadaju po kolektivnom ugovoru, zaposleni u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka” više ne mogu da tolerišu.

To su juče poručili predstavnici četiri sindikalne organizacije, koje djeluju pri ovoj zdravstvenoj ustanovi. Tvrde da su januarsku platu primili prije nekoliko dana, a posljednju naknadu za prevoz su dobili za jun 2015. godine.

Najveći problem je, kažu, to što oko tri godine nisu uplaćeni doprinosi, pa je dug po tom osnovu dostigao 8,2 miliona KM.

– Radimo na crno već godinama bez uplaćenih doprinosa i poreza na plate zbog čega nam je ugroženo pravo na zdravstvenu zaštitu. Najstariji radnici ne mogu da ostvare pravo na penziju ili su one znatno umanjene iz tog razloga – kazao je predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u bolnici u Doboju Igor Savić.

On je dodao da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi radi u nemogućim uslovima, te da radnici sami kupuju uniforme i obuću.

Predsjednik Samostalnog sindikata u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Branislav Ružojčić smatra da dobojska bolnica ima nepovoljan ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS koji, kako ističe, iznosi 12,8 miliona KM. Prema njegovim riječima taj novac je dovoljan da bolnica normalno funkcioniše samo osam mjeseci u godini. On kaže da su za isplatu plata potrebna oko 1,2 miliona KM.

– Po našoj analizi mjesečno nam nedostaje 470.000 KM. Dugovanja prema radnicima samo za prevoz iznose više od 400.000 KM – istakao je Ružojčić.

Sindikalci traže od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Fonda zdravstvenog osiguranja RS da najhitnije isplate februarsku platu i zaostala potraživanja radnicima. Podsjećaju da je dobojska bolnica druga po veličini u RS.

– Ne želimo da budemo taoci njihove priče da više nema para. Ovo je naše posljednje obraćanje na miran način. Ubuduće ćemo koristiti sve zakonom dozvoljene oblike sindikalne borbe – izjavio je predsjednik sindikalne organizacije zdravstva i socijalne zaštite Mladen Gostić.

Slažu se da se nešto mora mijenjati. Uskoro će razgovarati sa novim direktorom bolnice. U toku je primopredaja dužnosti, a umjesto Vlade Đurđevića funkciju direktora ove ustanove preuzeće dr Milorad Živković.

– Moj prijedlog je definitivno nova bolnica u Doboju, smanjenje broja nemedicinskog kadra, koji čini 33 odsto zaposlenih, vraćanje dostojanstva zdravstvenim radnicima i bolji uslovi za liječenje pacijenata. Stari problemi sigurno neće moći biti riješeni preko noći, ali mislim da se zajedničkim radom sa Vladom RS i Ministarstvom zdravlja od objekata na ovoj lokaciji mogu namiriti određena stara potraživanja i dugovi – izjavio je Živković.

Fond zdravstva

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da oni ne isplaćuju plate zdravstvenim radnicima, nego ugovorene i izvršene zdravstvene usluge, te da su predložili ugovor samo za “ležeće pacijente” za ovu godini u iznosu od 12,8 miliona KM.

– Posebno plaćamo ambulantne usluge za “neležeće pacijente”, za citostatike, skupe lijekove, prevoz pacijenata, usluge pružene ino-osiguranicima – istakli su u Fondu.

Dodali su da su izmirene sve obaveze za januar i februar i da je uplaćen avans za mart u iznosu od oko 600.000 KM.

(glasregije)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *