Radioamateri dali veliki doprinos u poplavi

U uslovima prirodnih katastrofa, poplava, zemljotresa, požara te socijalno-društvenih kriza radio amateri su prva i poslednja linija komunikacija.

Dobojski radio entuzijasti dali su veliki doprinos u izvještavanju spasilačkih službi tokom poplava 2014. godine u Doboju, kada je ovaj grad bi paralisan, odsiječen sa svih mreža pa i telefonskih.

-Radio klub Doboj je osnovan 1948. godine i bez prestanka radi do dana današnjeg. Radio je tokom rata, poplava, na kraju krajeva, uloga radioamatera i jeste u tome da priskoči u pomoć narodu u kriznim situacijama, kao recimo prije tri godine kada je naš grad zadesila poplava, oko sedamdeset radio veza je bilo u punom pogonu, kazao je Dragomir Tošić, predsjednik dobojskog Radio-kluba, koji broji sedamdesetak članova.

U okviru ovog kluba postoje konstruktorska sekcija, koja se bavi proizvodnjom tehničkih uređaja neohodnih za rad, kao što su pojačala, predpojačala, antenski stubovi, antene i sl. , kao i računarska sekcija.

Dobojski radioamateri na Ostravici

Aktivisti ovog kluba redovni su učesnici na takmičenjima. Proteklog vikenda učestvovali su na najvećem takmičenju u Evropi, u VHF amaterskom opsegu, (ultrakratki talasi ) na kojem u prosjeku učešće uzme od tri do četiri hiljade radio amatera iz nekoliko zemalja svijeta. Osnovne rekvizite za rad postavili su na najvišem ozrenskom vrhu, Ostravici.  Ni loši vremenski uslovi  nisu ih spriječili da sa 917 m nadmorske visine uspostave vezu do Njemačke, 900 km udaljenosti.

-Cilj je da se u roku 24 sata održi što više veza sa drugim radio amaterima i premostiti što više odstojanja, jedan poen je jedan premošten kilometar, a najdalja veza bila nam je radio amaterska stanica negdje u okolini Štutgarta, u Njemačkoj, koja je od ovog mjesta, gdje smo mi pozicionirani udaljena oko 876 km, najkraću vezu smo uspostavila na udaljenosti 40 km, a uradili smo ukupno oko 200 veza, objašnjava Zdravko Kurtović  koji se ovim hobijem bavi gotovo četiri decenije.

Dobojski klub radio amatera može se pohvaliti i svjetskim prvakom u kratkotalasnom takmičenju. Željko Ostojić uradio je najviše veza u toj konkurenciji.

-Veliki sam zaljubljenik u kratki talas. Prije dvije godine napravio sam najbolji rezultat u tom takmičenju i taj rezultat 3, 5 MHz ( SBB ) je trenutno svjetski rekord,  kaže Ostojić.

Obuka radioamatera

U ovom klubu navode da organizuju i osnovnu obuku za radioamatere, koja se odnosi na korišćenje radio-stanice, učenje Morzeove azbuke, korišćenje računara uz radio stanicu , kako napraviti osnovne elektronske sklopove koji su potrebni za svakodnevni rad. Pored toga, organizuju dva-tri seminara specijalističke obuke koja se odnosi na digitalni rad,  kao što je npr. rad refleksijom od Mjeseca, kako koristiti računar u emulaciji npr. prastarog teleprintera, koji radio amateri još uvijek koriste i slično.
RTV Doboj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *