Protest u gradskom parku

PODRŠKA RADOVANU KARADŽIĆU

protestfajlPovodom izricanja presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću , u Gradskom parku u Doboju održani protesti, u organizaciji Gradske boračke organizacije.

Stotinjak Dobojlija okupilo se danas u Gradskom parku u znak protesta povodom izricanja presude prvom predsjedniku Srpske Radovanu Karadžiću.Predsjednik Skupštine dobojske Boračke organizacije Pero Tubić rekao je da je cilj današnjeg skupa bio iskazivanje nezadovoljstva zbog presude Karadžiću , koja je kako je Tubić rekao, nepovoljna za sve Srbe.

Mi ne možemo uticati na sudske odluke, ali sigurno možemo pokazati svoje nezadovoljstvo .Nismo željeli da sjedimo skrštenih ruku , i ne iskažemo svoje nezadovoljstvo.  Mislim da je u dosadašnjoj praksi Haški sud pokazao da je pristrasan i da nikada nije donosio neke realne osude.Svako treba da odgovara za svoje zločine , ali sigurno ne može da se osuđuje jedan narod i njegova borba za opstanak – rekao je Tubić

U znak protesta izrečene presude Radovanu Karadžiću, u Gradski park izašli su i predstavnici lokalne zajednice, te predstavnici Aktiva mladih SDS- Doboj.

Mogu da kažem da je presuda sramna s obzirom da prvi predsjednik RS nije ni jedan zločin naredio i sigurno da bi sve zločine posle rata sankcionisao ,da je ostao predsjednik RS  . 1992.godine da nije bilo predsjednika RS Radovana Karadžića , i da srpski narod nije bio organizovan na ovim područjima , Srbi bi doživjeli istu sudbinu kao 1942. godine u Jasenovcu – rekao je Nebojša Marić potpredsjednik SDS-a Doboj.

Predsjednik Aktiva mladih SDS-a Danijel Jošić rekao je da Haški sud nije donio pravnu nego političku osudu.

Smatramo i mislimo da dr Radovan Karadžić nikoga nije povrijedio, nikoga nije ubio , i sud što sudi po komandi odgovornosti  treba da se pozabavi pojedinačnim slučajevima koji su počinili zločine , i oni neka odgovaraju.Ovo neće biti pravna nego politička osuda – istakao je Danije Jošić predsjednik Aktiva mladih SDS Doboj.

Karadžić je uhapšen u julu 2008. godine, a tereti se za genocid, umešanost u genocid, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i ostale zločine počinjene prema Muslimanima, Hrvatima i ostalim civilima – nesrpskom stanovništvu u Bosni i Hercegovini tokom rata u toj bivšoj jugoslovenskoj republici.

 

Novinar: Bojana Lugonjić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *