Promocija knjige “Srpski jezik između nauke i politike”

U Umjetničkoj galeriji Centra za kulturu i obrazovanje sinoć je promovisana knjiga „Srpski jezik između nauke i politike“ prof. dr Miloša Kovačevića.

Prilikom predstavljanja svoje knjige „Srpski jezik između nauke i politike“ autor Miloš Kovačević je naglasio da  glavni problem srpskog jezika  trenutno leži u Bosni i Hercegovini.

„Bukvalno rečeno nikada nigdje u svijetu bez obzira koliko muslimani htjeli to da priznaju ili ne, niko nikad naziv jezika nije izvodio zemaljski, prema nazivu država.  Time vi jednome narodu oduzimate pravo da ima državu unutar same države, i ako vi kažete da postoji samo Bosna i bosanski jezik, onda zapravo ne postoji niko sem Bosanaca“ , rekao je Kovačević.

On je dodao da je knjiga prvenstveno nastala zbog nastavnika , kako bi se ukazalo na glavne probleme u sprskom jeziku, naglasivši da identitetske crte moraju biti izraženije nego u matici.

„ Ako vi danas govorite da su dva glavna kriterijuma identitet jednoga naroda , a to su jezik i pismo, izgubljeni u Banjoj Luci , onda vi morate da se pitate, kud mi idemo, odosno šta mi hoćemo?!  Ako iza toga ne stoji nauka i politika, ne stoji skupština, samim činom gubljenja prvog identitetskog kriterijuma, drugi kriterijumi se povlače sami za sobom“.

Docent dr Mihajlo Šćepanović, sa Filološkog fakulteta u Beogradu rekao je da su u knjizi naučnim argumenatima objašnjeni načini kako da se odbrani i sačuva srpski jezik.Kada je riječ o politici, Šćepanović kaže, situacija je drugačija.

„Poslije gubljenja Kosova počeli smo da gubimo dio po dio jezičke teritorije , a zna se ko nam je uzimao jezik i  čupao jezik iz usta.To su svi oni naši porobljivači vladajući od aneksione krize preko balkanskih ratova, oni koji su uzimali Beograd, prvo da zabrane ćirilicu, da zabrane srpski jezik, a onda je bilo lako osvojiti teritoriju“, rekao je Šćepanović.

Miloš Kovačević je redovni profesor za savremeni srpski jezik, stilistiku i opštu lingvistiku Filološkog fakulteta u Beogradu.Predavao je na više filozofskih i filoloških fakulteta. Do sada je uz preko 300 naučnih i stručnih radova, objavio i 16 udžbenika srpskoga jezika za osnovnu i srednju školu. „Srpski jezik između nauke i politike“ je njegova 25 knjiga koju je izdao.

Novinar: Bojana Lugonjić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *