Presuda zbog ‘švajcaraca’ 1,3 miliona KM

“Adiko banka Banjaluka”, odnosno nekadašnja “Hipo banka” po presudi Okružnog privrednog suda mora da plati firmi „Dukat doo Banjaluka” gotovo 1,3 miliona maraka sa kamatama, zbog neosnovanog povećanja kamata za kredit u švajcarskim francima. Ova firma je pokrenula i izvršni postupak protiv banke, kako bi naplatila svoja potraživanja.
Presudom prvog Okružnog suda, a zatim i Višeg privrednog suda u Banjaluci, bivša “Hipo” sada “Adiko banka” firmi “Dukat doo Banjaluka” dužna je da isplati gotovo 1,3 miliona maraka zbog neosnovanog povećanja kamata za kredit u švajcarskim francima.

Prvostepena presuda donesena je u novembru prošle godine, a nakon žalbe banke drugostepena 17. maja ove godine. Postupak je trajao četiri godine.

Advokat firme “Dukat” tvrdi da banka na sve načine pokušava da izbjegne plaćanje po presudi, pa su bili prinuđeni da podnesu zahtjev za prinudnu naplatu. Zahtjev je podnesen 5. juna, a čeka se odluka Okružnog privrednog suda.

Pravni zastupnici firme koja je tužila banku objašnjavaju i zbog čega su pokrenuli sudski postupak.

U “Adiko banci” nismo uspjeli da dobijemo komentar na presudu i navode advokatske kancelarije iz Banjaluke.

Portal “Kapital” je međutim prenio da su im iz ove banke odgovorili da i dalje analiziraju presudu, a da smatraju da je učinjeno niz propusta u utvrđivanju činjenica i da će Vrhovnom sudu Srpske izjaviti reviziju protiv presude.

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *