Poslovna šansa za buduće malinare

Budući proizvođači malina iz opštine Petrovo i okoline na trogodišnju otplatu od firme „Eko plod“ Sarajevo dobiće sadnice, žice, NPK đubrivo, zaštitna sredstva, sistem za navodnjavanje „kap po kap“ i stručnu pomoć i nadzor, uz zagarantovan otkup kompletne proizvodnje i otkupnu cijenu koja ne smije biti manja od prosječne tržišne cijene.

Ovo je istaknuto na današnjem sastanku rukovodstva firme „Eko plod“ Sarajevo sa građanima zainteresovanim za proizvodnju malina, kupina, jagoda i krompira, koji je organizovala opština Petrovo.
„Ugovori sa malinarima potpisuju se na period od 15 godina, tako da je proizvođačima na duži period obezbijeđena egzistencija. Početno ulaganje, koje za dunum zasađene maline iznosi oko 2.000 maraka, proizvođači nama u robi vraćaju tokom tri godine, s tim da je prva godina nakon sadnje grejs period. Obaveza proizvođača je samo da pripreme zemljište i urade analizu istog, te da pripreme oko 80 komada kolja za jedan dunum površine“, rekao je vlasnik „Eko ploda“ Hilmija Hodović, naglasivši da je za buduće proizvođače krompira obezbijeđen sjemenski materijal, otkup roda krupnijeg od 5 cm, uz ugovor na jednogodišnji period.
Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković izrazio je nadu da će građani prepoznati dobru poslovnu priliku.
„Ovo je naša šansa, da iskoristimo obradive površine, da uz minimalna početna ulaganja svaka porodica sebi obezbijedi egzistenciju. Pored organizovane proizvodnje kornišona ovo je projekat kojim ćemo, vjerujem, napraviti veliki pomak ka razvoju poljoprivrede“, naglasio je Petković.
Zainteresovanim građanima ostavljen je rok do 25. marta da donesu odluku, prijave se u nadležnu opštinsku službu, a nakon toga uslijediće potpisivanje ugovora sa firmom „Eko plod“. Sadnja maline obaviće se u oktobru ove a krompira u proljeće naredne godine.

 

Novinar: Slađana Mitrović Lazarević

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *