Počinje snimanje serije o Nemanjićima

Početak snimanja televizijske serije o dinastiji Nemanjića, pod nazivom “Nemanjići – rađanje kraljevine”, zakazan je za 15. mart, u okolini manastira Studenica.

Igrana serija o Nemanjićima je jedan od najvećih projekata Radio-televizije Srbije, koja se prvi put bavi srednjim vijekom u Srbiji.

Serija govori o istorijskim turbulencijama vezanim za srpsku državu krajem 12. i početkom 13. vijeka, u vrijeme koje je prethodilo ustoličenju dinastije Nemanjića, a važan aspekt priče o Nemanjićima je podizanje manastira Hilandar na Svetoj Gori.U ulozi Stefana Prvovenčanog pojaviće se Vojin Ćetković, Stefana Nemanju će tumačiti Mladen Nelević, uloga Svetog Save povjerena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića će igrati Nebojša Glogovac.

U ostalim ulogama pojaviće se: Nada Šargin, Sloboda Mićalović, Miodrag Miki Krstović, Goran Sultanović. Serija će biti snimljena u produkciji RTS-a, u režiji Marka Marinkovića prema scenariju Gordana Mihića. Planirano je da snimanje traje četiri mjeseca na autentičnim lokacijama među kojima su Studenica i Crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru. Početak emitovanja prve epizode planiran je za kraj godine u kojoj se obilježava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog. Serija će imati 12 epizoda.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *