“Pavgord” ulazi u “Aluminu”

Fočanski “Pavgord” želi da postane suvlasnik zvorniče “Alumine”, jasno je iz pisma koje je danas ovo društvo uputilo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, a u koje je BN imao uvid.

Prema navodima u pismu, koje je Advokatska firma “Sajić” uputila Predsjedniku RS, u ime “Pavgord” d.o.o. Foča, navodi se da su potraživanja ove firme prema “Alumini” 155 miliona KM, te da su od 2015. godine kada su otkupili ova potraživanja od Ukio bankas Litvanija bezuspješno pokušavali da uspostave saradnju sa upravom “Alumine”, odnosno stečajnim upravnikom i Odborom povjerilaca.

Iz “Pavgorda” napominju da se od otvaranja stečajnog postupka u “Alumini” vodi nekoliko sporova, kako u Republici Srpskoj, tako i u Litvaniji, među kojima je i izvršni postupak u kojem je blokiran račun “Alumina” d.o.o. Zvornik, uz napomenu da je rješenje o izvršenju (blokadi) doneseno još 2013. godine.

U pismu se zaključuje da je na osnovu toga račun “Alumine” četiri godine nezakonito deblokiran.

Kako navode u “Pavgordu”, namjera im nije blokada dužnika, niti prenos sredstava sa računa “Alumine”, nego dogovor u kojem bi se “Pavgordu” priznala prava stečajnog povjerioca.

S tim u vezi, “Pavgord” je spreman da ponudi, u cilju što bržeg razrešenja ovih problema, odustanak od razlučnih prava, kao i smanjenje iznosa potraživanja, a od strane stečajnog upravnika očekuju priznanje potraživanja u opšti isplatni red.

Ta potraživanja “Pavgord” je spreman da ne naplaćuje, nego da ih pretvori u kapital, odnosno postane suosnivač Alumine, navodi se u pismu koje je u posjedu BN-a, a koje je “Pavgord” uputio predsjedniku RS Miloradu Dodiku.

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *