Ozren, 4.12.2015.

SVINJOKOLJ NA OZRENU,04.12.

Početak zime kod Srba je tradicionalno vezan za klanje svinja i nije to samo priprema hrane za zimske dane, već je riječ o danima kojima se svi u kući raduju jer sa danima svinjokolja počinju i dani slavlja i druženja tokom zimskih mjeseci.

Kada je prije nekih mjesec dana svjetska zdravstvena organizacija na listu izazivača raka stavila crveno meso i prerađevine od mesa, javnost je bila zapanjena, međutim ne i Srbi koji se nisu pretjerano zabrinuli zbog ovoga. Najvažnije je da se meso pregleda da se otkloni sumnja na trihinelu, a peke, slanina, čvarci i kobasica vijekovima su na meniju našeg naroda tako da su na određen način postali i dio identiteta. Posjetili smo Radenka Nikića, domaćina iz Ozrenskog sela Boljanić kojem nije palo na pamet da uhranjenu svinju zamijeni crvenom rižom ili zobenim pahuljicama.

krm2

Na tržištu se može naći svega ali Radenko kaže da je najvažnije da je svinja za klanje dovoljno stara i kvalitetno hranjena.

Dok o sušenju mesa neki teoretišu, Radenko se pridržava sušenja na stari način, kombinacijom vatre i oštrog ozrenskih vazduha. Iako su po pravilu temperature u vrijeme svinjokolja niske, Radenko i njegovo društvo podizali su je dobrom ozrenskom rakijom i muzikom, a Dragan Đurković koji bio i glavni majstor pojasnio  nam je svoj recept za pripremu mesa za sušenje.

Uz dim koji peče oči i rakiju koja grije dušu, Radenkova svinja polako se pretvara u čvarke i slaninu, a isto ovo društvo će tokom zimskih dana uz šargiju, pjesmu i  suvovinu uživati kao što su i generacije prije njih uživale ne brinući mnogo za senzacionalističke objave svjetskih medija o nezdravoj hrani.

A. N.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *