Ostvaren najduži direktan let na svijetu Dubai-Ouklend

Avion vazduhoplovne kompanije Emirejt Erlajns, Erbas A380, koji je juče sleteo na Novi Zeland, ostvario je, kako se veruje, najduži direktan let na svetu koji postoji u putničkom redu letenja.

Prema podacima industrijskog vebsajta airwaysnews.com, avion je bez usputnih sletanja preletio liniju Dubai-Oklend (Novi Zeland) dugu 14.200 kilometara, nadmašivši raniji rekord australijskog Kvantasa od 13.800 kilometara na ruti Sidnej-Dalas iz 2014. godine, prenosi agencija Frans pres.

Kako navodi portal, ovo je istovremeno bio i let s najdužim trajanjem, budući da su putnici u vazduhu proveli 17 sati 15 minuta u povratku iz Oklenda u Dubai.

Međutim, očekuje se da će ovaj rekord biti kratkog vijeka, pošto će predstojeći Emirejtsov let od Dubaija do Panama Sitija, planiran za kraj ovog meseca, trajati 17 sati i 35 minuta, dodaje se u informaciji.

Iz Emirejtsa kažu da će to biti “jedna od najdužih avio-linija u svijetu po udaljenosti”.

“Ali, uz pomoć pametne tehnologije i dobrog planiranja, putnici će stići do svog odredišta u najkraćem mogućem vremenu”, navodi se u saopštenju kompanije.

Inauguralni let Dubai-Oklend je realizovan s avionom A380, a redovni letovi će se obavljati letilicom Boing 777.

Novozelandski ministar saobraćaja, Simon Bridžis, izjavio je da direktan let, koji je za tri sata smanjio sadašnje vreme putovanja na liniji Dubai-Oklend, poboljšava povezanost Novog Zelanda sa ostatkom sveta.

 

Izvor: agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *