Održana komemoracija Dedi Trampiću

U velikoj sali Centra za kulturu i obrazovanje održana komemoracija povodom smrti  Dede Trampića, koji je bio posljednji živi nosilac Partizanske spomenice 1941. sa područja grada Doboja.

Enes Suljkanović koji se komemorativnom skupu obratio u ime  gradonačelnika Obrena Petrovića i Gradske uprave rekao je da je Dedo Trampić bio čovjek koji nikada nije odustao od svojih ideala i principa, te da je do kraja života bio na putu koji je sebi zacrtao kao čovjek,  kao komunista i humanista.

„Njegovim odlaskom zatvara se jedna stranica istorije našeg grada koju je karakterisao iskren idealizam, vjera u jednakost ljudi i poštovanje prema čovjeku. Dedo Trampić je imao buran i ostvaren život, obilježen borbom za uvjerenja i univerzalno dobro čovječanstvo,  a na nama je da naslijedimo i slijedimo ono što je vrijeme pokazalo kao ispravno, istakao je Suljkanović.

Član Udruženja antifašista i boraca NOR-a Doboj Bogdan Nikolić za Trampića je rekao da je kao mladić živio u teškom periodu, da mu je život bio trnovit ali dostojanstven.

“Pripadao je generaciji koja je bila puna entuzijazma, više davala nego uzimala, i dala veliki doprinos u borbi za izgradnju zemlje koja je bila opustošena i razrušena”, rekao je Nikolić.

Dedo Trampić, koji je juče preminuo, rođen je u Doboju 1922. godine, gdje je završio obućarski zanat.  Prije početka Drugog svjetskog rata postao je član Saveza komunista Jugoslavije i aktivno učestvovao u Narodno-oslobodilačkoj borbi.  Kao vijećnik učestvovao je u radu ZAVNOBiH-a i nosilac je Partizanske spomenice 1941.  Obavljao je niz važnih i odgovornih funkcija, bio je jedan od prvih predsjednika Skupštine opštine Doboj nakon drugog svjetskog rata, poslanik u Skupštini Socijalističke Republike BiH, radio u privrednom gigantu “Natron” Maglaj, te nosilac mnogih društvenih priznanja i odlikovanja saveznog i republičkog značaja.  Dobitnik je Plakete grada Doboja.

Komemoraciji su osim članova ožalošćene porodice prisustvovali Dedini brojni prijatelji, kolege, saborci kao i predstavnici Grada.RTV Doboj

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *