Nova zaduženja i novi protesti

Iako su zaduženja sve veća, ponovo su u najavi. Sve više obaveza pristiže na naplatu i prelazna rješenja se smišljaju. Berza će za nekoliko dana ponovo spasavati budžet.

Slijedi novi krug zaduženja. Republika Srpska 9. marta zadužiće se za 10 miliona maraka putem trezorskih zapisa. Samo četiri dana kasnije za još 35 miliona maraka novom emisijom obveznica. Banke posuđivanje novca žele dobro da naplate, tako što svaki put ispostave račun sa kamatom. Ispostavlja se da što čećše raži pomoć na berzi, Vlada sve skuplje plaća pozajmljeno.

Prodaja komercijalnih zapisa i obveznica za sada je, čini se, jedini izlaz. Vlada krpi stare i ulazi u nove minuse. Trend zaduživanja na tržištu kapitala Vlada će vjerovatno nastaviti i u narednom periodu, jer je kreditni aranžman sa MMF-om pod veikim znakom pitanja.

Dugovi se gomilaju, novca nedostaje, radnici prijete štrajkovima. Poljoprivrednici su digli glas i izašli na ulicu. Traže da budžet bude povećan na 100 miliona KM, podsticaji izjednačeni sa onima u Federaciji i da budu date sve saglasnosti za uvođenje plavog dizela.

Nakon poljoprivrednika, izlazak na ulicu su najavili i željezničari. U Doboju 3. Marta zakazana je protestna šetnja od željezničke stanice do Uprave preduzeća. Zahtjevi jasni – plate, doprinosi, topli obrok bez dana kašnjenja. Prvo program zbrinjavanja viška radnika, pa tek onda sistematizacija.

Iz uprave su poručili da od protesta neće biti vajde, jer novca jednostavno nema. Hoće li sindikalci odustati ili ostati pri odluci da izlaze na ulicu, biće jasno sutra. U Vladi će biti održan sastanak resornog ministra i predstavnika svih šest sindikata. Vlada je s jedne strane suočena sa nedostakom novca, a s druge strane sa radničkim upozorenjima o štrajkovima.

Jasno je da dugoročna zaduženja samo kratkoročno gase požar.

(BN)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *