Nikola Jokić, gospodar napredne statistike

Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa, po naprednoj statistici u najjačoj ligi na svijetu spada u sam krem de la krem NBA lige.

Iako u Srbiji, tj. u Evropi, napredna statistika još nije zastupljena u tolikoj mjeri, kolege iz Sjedinjenih Američkih Država sve više značaja pridodaju statistici koja se računa prema posjedima (uglavnom najmanje 100 posjeda jedne ekipe).

Jedna od naprednih statstika je i realni plus minus (RPM), koji se dobija od zbira ofanzivnog reanog plus minusa (ORPM) i defanzivnog realnog plus minusa (DRPM).

U novembru smo pisali kako je Jokić “najbolji defanzivac lige” jer je bio prvi na listi po koeficijentu defanzivnog realnog plus/minusa. On računa se tako što se – na najmanje sto ofanzivnih posjeda protivnika – mjeri uticaj igrača na defanzivu svoje ekipe.

Takođe, isto tako se mjeri koeficijant za ofanzivni plus minus, samo obrnuto – na najmanje 100 ofanzivnih posjeda svoje ekipe – mjeri se uticaj igrača na napad tog tima.

Kada saberemo Jokićev koeficijent 2,41 (ORPM) + 3,02 (DRPM) – dobijamo 5,38. Po ovome, ispred Jokića su samo zvijezda Roketsa Džejms Harden i Golden Stejta Stef Kari.

Na tvitu novinara Endija Bejlija, koji smo postavili ispod, možete pogledati i neke druge zanimljivosti u vezi sa našim asom, poslije čega možemo da zaključimo da je Jokić gospodar napredne statistike. Sada još samo da te brojke maksimalno prenese.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *