Naučnici sada znaju šta se događa u mozgu muve

Iz Sjeverozapadnog univerziteta u Ilinoisu stiže jedna neobična i zanimljiva naučna vijest.Naučnici sa dotičnog univerziteta pronašli su način da muvama “pročitaju misli”.Naučnicima za ovaj eskperiment je poslužio sistem koji detektuje komunikaciju između neurona u njihovom mozgu…

Pomoću fluorescentnih molekula naučnici su označili neurone u mozgu, što im je omogućilo da identifikuju koje su sinapse aktivne tokom određenog čulnog iskustva.

Fluorescentne komponente dobijene su od svjetlećeg proteina koji sadrže meduze. Naučnici su koristili signale tri različite boje: plave, zelene i žute, koje su, u napornom procesu, nanosili na različite spojeve u mozgu najistaknutijih čulnih sistema muva – čula mirisa, vida i toplote.

Fluorescentne molekule su podelili na dva dijela, pri čemu je jedna polovina ugrađena u neuron koji “govori”, a druga u neuron koji “sluša”.

Prilikom slanja poruka između neurona, na primjer, kada bi se muva našla u hladnom okruženju, te dvije polovine bi se spojile i zasvetjele.

Tako bi ostale satima nakon što bi muva doživela iskustvo, pa su naučnici pomoću relativno jednostavnog mikroskopa mogli da utvrde da li je muva bila u vrelom ili hladnom okruženju, ili, na primjer, da li je osjetila miris banane ili jasmina, čak jedan sat posle konkretnog doživljaja.

“Naši rezultati pokazuju da možemo da prepoznamo specifičan model aktivnosti između neurona u mozgu tako što ćemo razmjenu između njih registrovati kao konstantan signal koji kasnije može da se vidi pod mikroskopom”, objašnjava rukovodilac istraživanja Marko Galio.

“Naša tehnika nam pruža priliku da vidimo koje sinapse učestvuju u komunikaciji tokom određenog čulnog iskustva”, dodaje on.

Iako ne možemo reći da je ovo telepatsko čitanje misli, u pitanju je nešto slično: pukim posmatranjem mozga muve, naučnici su mogli da zaključe šta je insekt doživeo u prošlosti.

 

Izvor: zanimljivosti dana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *