Na Saturnovom mjesecu Tetiji otkriveni tajanstveni crveni tragovi!

Još uvijek naučnici pokušavaju objasniti i riješiti misteriju odakle i zašto saturnov mesec Tetija (Tetis)  na sebi ima crvene pruge.!?….

“Jasno su oslikane na površini mjeseca Tetije i za sada nemamo objašnjenje za ovu pojavu.  Za nas naučnike ovo je mala misterija” izjavio je za medije Paul Schenk koji je predstavio rezultate istraživanja na konferenciji Američke geofizičke unije.

Svemirska letjelica Kasini koja je poslata na Saturn snimila je tajanstvene crvene linije koje se protežu površinom Saturnovog prirodnog satelita Tetije u dužini od gotovo 1.500 kilometara dok im je širina nekoliko kilometara. Inače, saturnov mesec( satelit) Tetija sastavljen je od stijena i leda i ima prečnik od oko 1.066 kilometara

Prema nekim astronomskim teorijama, “krvave pruge” na Tetiji mogle bi biti neka vrsta “zaprljanosti” nekim hemikalijama?

saturnov mesec tetija ima tajanstvene crvene linije
Ovi snimci tj snimak ( slika gore)su napravljeni u aprilu mjesecu prošle 2015.godine a pruge na Tetiji prvi se put jasno vide nakon što je u posljednjih nekoliko godina na sjevernoj strani Saturna zavladalo ljeto.

Nakon 11 godina u orbiti letjelica “Cassini” i dalje na Zemlju šalje iznenađujuća otkrića, a naučnici najavljuju da će u novembru 2016. godine jedan od “krvavih tragova” na Saturnovom mesecu pogledati izbliza

Sa tim pogledom izbliza putem letjelice “Kasini” bi možda došli do zaključka o čemu se radi i šta je uzrokovalo ove neobične tajanstvene crvene pruge – tragove.

 

Izvor: zanimljivosti dana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *