Mladi odlaze iz Srpske i Bosne i Hercegovine

Mladi odlaze iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u potrazi za poslom i boljim životom. Podaci su dramatični, a najave su još dramatičnije. Nakon novih olakšica koje je pripremila Njemačka za radnike u inostranstvu, očekuje se još veći odliv mladih iz BiH.

U posljednje dvije godine na rad u inostranstvo iz BiH otišlo je šest i po hiljada radnika. Očekuje se da će se taj broj u narednih nekoliko godina mnogostruko povećati, jer je Njemačka olakšala dobijanje boravišnih dozvola za sva zanimanja.

Po broju radnika iz BiH, ispred Njemačke ipak je Slovenija u koju je od 2013. do kraja 2015. godine zaposleno 4.970 radnika iz BiH, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Situacija nije nimalo neočekivana, pogotovo jer podaci Međunarodne organizacije za rad govore da u Bosni i Hercegovini svaki četvrti radnik radi na crno. Taj broj penje se i do 250.000 prema podacima Sindikata.

Podaci prema istraživanju Instituta za razvoj mladih KULT govore da bi gotovo 40 odsto mladih napustilo Bosnu i Hercegovinu. Razlozi su nezaposlenost, politička nestabilnost i neizvjesnost.

U Republici Srpskoj konstantno je primjetan odliv kvalitetnog medicinskog kadra. Iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske upozorili su da se ove godine očekuje da više od hiljadu medicinskih radnika napusti Srpsku u potrazi za boljim uslovima rada i većim platama.

 

Izvor: rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *