Mirno more – Barba!

     U tinejdžerskim godinama nisam slušao Radio Doboj. Znao sam da se nalazi u istoj zgradi gdje je bila, kako smo je zvali, knjižara kod Džafera, udaljena pedesetak metara od ulaza u moju osnovnu, a potom i srednju školu. Pripadam prvoj generaciji koja je imala priliku da se ponovo upiše u Gimnaziju u Doboju koja je te 1991. godine vraćena u obrazovni sistem.

     Iako smo lokalni radio i ja u to vrijeme bili na potpuno različitim frekvencijama bilo mi je poznato da u toj „kutiji u kojoj žive mali ljudi“ radi jedan veliki čovjek, pravi gorostas – Fahrudin Fafo Kapetanović – koji je često išao prema Radiju putem pored našeg školskog dvorišta u mornarskoj majici s prugama bijele i plave boje. Upoznao sam ga mnogo godina kasnije kada sam i sam počeo da jedem novinarski hljeb sa sedam kora koji je Fafo Kapetanović zagrizao nekoliko decenija ranije. U junu 2010. godine poklonio mi je „Doboj u dvadesetom stoljeću“, publikaciju sa 14 poglavlja o istoriji, politici, ekonomiji, novinarstvu, kulturi, sportu, ali i predratnom, ratnom i poslijeratnom gradu. Tih skoro 1000 stranica Fafo je napisao sa Rašidom Muminagićem i grupom autora, koji su svojim čitaocima poručili da će ih neke njene stranice očarati, a druge razočarati. “Doboj, evropska prijestonica rukometa 1965 -2010”, objavio je kao koautor i urednik sa Jovom Popovićem. Bio je izdavač „Čekaonice za snove“, knjige Mirka Jeleča o uspješnim Dobojlijama koje je rat iz njihovog grada otjerao na različite strane svijeta.

     A o svom kolegi i prijatelju Mirko Jeleč je pored ostalog zapisao: „Rođen je 11.8.1947. godine u Doboju. Odrastao je u željezničarskoj familiji, uz oca Burhanudina i majku Nasihu, uz prugu i dobojske kolosijeke. Nemirnog i kreativnog duha, od svojih najmlađih dana bio je uključen u društveno tkivo svoga grada. Svirao je u “Helionima”, jednoj od prvih rok grupa u Doboju, potom se bavio sportom i bio rukometaš u ekipi koja se prvo zvala “Mladost”, potom “Partizan”, pa “Željezničar” i napokon “Sloga”. Svoju najveću ljubav i ostvarenje svog zivotnog cilja Kapetanović je pronašao u novinarstvu i Radio-DobojuOd 1967. pa sve do početka rata 1992. pripremao je, vodio i uređivao razne muzičke, dokumentarne i informativne emisije, te pisao u “Glasu komuna”. U poratnom periodu, ljubav prema rodnom gradu motiviše ga u publicističko-izdavačkoj djelatnosti. U želji da sačuva tradiciju “Glasa komuna” i dobojskog novinarstva, pokreće “Dobojske novine”, koje će izlaziti od 1. januara 1996. do 24. decembra 1999. godine. Potom ovo glasilo mijenja ime u “Naše novine” i nastavlja svoju informativnu i kulturološku misiju sve do njegovog penzionisanja 2013. godine. Za takav samoprijegor, njemu i njegovom glasilu Savez novinara BiH dodijelio je visoko priznanje “Novinar godine 1999”.

     Teška bolest odnijela ga je 1. aprila 2017. godine. Iza njega ostao je započeti rukopis o 600 godina Doboja, ostala je uspomena na vedru, svima dragu i prepoznatljivu osobu koja je ćutke i dostojanstveno prošla kroz sve nedaće koje je donio rat i poratno socijalno raslojavanje. A o Fafi Kapetanoviću za potrebe ovog teksta nekoliko rečenica je napisao i jedan od likova iz Mirkove „Čekaonice za snove“ Boris Matić: „Kad sam prije 35 godina kao 15-godišnjak došao na Radio Doboj raditi priloge o Punk glazbi upoznao sam divne ljude koji su me bez imalo figa u džepu primili kao svoga. Šešliju, Aleksu, Salka, Željka, Mirka, ostale kolege i naravno Fahru. Ti dečki su sigurno odredili moj život i moja interesovanja. Među njema se isdvajao Fahro. Dobroćudni lik koji je imeni bio isti Bud Spencer – poznati talijanski glumac čije sam filmove “gutao” kao klinac. Žao mi je što Fahro nije više među nama, ali vjerujem da će njegov rad ostati uz nas i za nas.“ Zbog one Fafine mornarske majice koja mi se kao klincu urezala u pamćenje na kraju ću navesti riječi napisane na Fejsbuku, gdje sam od kolege Miralema Begića iz Oslobođenja i saznao da je u Maglaju preminuo Fahrudin Kapetanović : „Mirno more – barba“.

Novinar: Arnes Grbešić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *