Mercedesov električni kamion na putevima do kraja 2017.

Urban eTruck ima nostivost do 12,8 tona, a sa punim baterijama prelazi do 200 km.
Mercedes je na sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru 2016. predstavio koncept električnog kamiona, a u narednim mesecima pokrenuće proizvodnju serijskog modela. 

Za početak, planirana je manja serija, a interesovanje za nabavku ovog vozila već je pokazalo 20-ak klijenata, kažu u Mercedesu. Reč je uglavnom o kompanijama iz prehrambene industrije, kao i firmama iz logističkog sektora. 

Urban eTruck najpre će se prodavati na domaćem, nemačkom tržištu, a ubrzo će biti dostupan i u drugim evropskim zemljama.

Maksimalna nosivost Mercedesovog električnog teretnjaka iznosi 12,8 t, a ukupna dozvoljena težina vozila je 25 t. Pogonska energija dobija se iz masivnih litijum-jonskih baterija kapaciteta 212 kWh, koje obezbeđuju autonomiju vožnje do 200 km. 

Mercedes će kupcima ponuditi i lakšu, 18 tonsku verziju, kamiona, kao i različite nadgradnje teretnog dela vozila, u zavisnosti od potreba kupca. Na raspolaganju će biti klasičan sandučar, zatim hladnjača kao i varijanta sa otvorenim tovarnim prostorom. 

Kamion će biti opremljen i specijalnim punjačem kako bi se ubrzao proces dopune baterija. Za sada nije poznato koliko će trajati proces punjenja pogonskih baterija.
 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *