Meklaren konačno raskinuo sa Hondom

Ekipa Meklarena postigla je dogovor sa Hondom oko raskida ugovora i od naredne sezone će koristiti Renoove motore, prenosi „Autosport“.

Japanska kompanija se vratila u Formulu 1 pre dve i po godine, ali nova era saradnje sa britanskim timom nije donela rezultate kakve su svi očekivali. U poslednje tri godine vozači Meklarena imali su velike probleme sa pouzdanošću, a veliki broj trka obeležile su i njihove brojne kazne zbog problema sa motorom.

Honda je prošle sezone unapredila motor, ali je ove godine napravila nekoliko koraka unazad, pa se već mesecima spekulisalo da je kraj saradnje blizu. Meklaren je dugo vremena tražio partnera, a Reno se pokazao kao jedina realna alternativa Hondi.

Izvori bliski britanskom timu potvrdili su da je Meklaren postigao dogovor oko trogodišnjeg ugovora sa Renoom, koji će važiti dok na snazi budu pravila po pitanju motora koja će izvesno biti promenjena krajem 2020. godine.

Fernando Alonso

Izvor: Clive Rose/Getty Images

Po tom dogovoru, Meklaren će dobiti iste motore kao fabrički tim Renoa i Red Bul, dok će se Toro Roso prebaciti na Hondu, što je takođe dogovoru. Zahvaljujući sporazumu sa Renoom, britanski tim je za korak bliži tome da Fernando Alonso potpiše novi, višegodišnji ugovor.

Da je dogovor između Meklarena i Renoa blizu bilo je jasno kada su se pojavile informacije da će Karlos Sains preći u francuski tim i tako započeti niz povezanih događaja. Time što je Toro Roso pustio mladog Španca osigurao je rani raskid ugovora sa francuskom kompanijom i partnerstvo sa Hondom, koja će tako ostati u Formuli 1, posle rastanka sa Meklarenom.

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se predstojećeg vikenda Velikom nagradom Singapura, uz direktan prenos na Sport Klubu.

(Sport klub)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *