Lovačka sekcija iz Kotorskog pripremila najbolji lovački kotlić (Foto)

U Rudanci kod Doboja održano je takmičenje “Lovački kotlić”, koje je u okviru lovno-turističke manifestacije prvi put organizovalo dobojsko Lovačko udruženje “Fazan”.

U pravljenju gulaša nadmetale su se dvadeset dvije ekipe. Svaka je imala svoju tajnu, a kao najbolja se pokazala od Lovačke sekcije iz Kotoskog , koja je osvojila prvo mjesto na takmičenju “Lovački kotlić” .

-Za pripremu kotlića smo koristili dvije vrste mesa, od dvilje svinje i srndaća, te smo dodali začine, ispričao nam je Stojan Savičić, kapiten pobjedničke ekipe, ne želeći otkriti koja je to tajna koja je njihov kotlić svrstala na vrh ljestivce današnjeg takmičenja.

Ekipi “Lov u mutnom” pripalo je drugo mjesto, a iza njih su se našli lovci iz Ritešića, kojima su u pripremi čorbanca pomagale i žene.

-Stavili smo meso od srne i dodali junetine.Da bi kotlić bio dobar bitno je da se ukomponuje više vrsta mesa. Žene nam rade na pripremi, sjeckaju luk, meso, a naše ( muško ) je da to lijepo ukomponujemo i skuvamo, priča kapiten ekipe “Zec Ritešić” koja je po ocjeni žirija bila druga ekipa koja je pripremila najbolji kotlić od divljači.

U pripremi lovačkog kotlića, uživala je i ostala gastronomska družina, iako se nije našla među tri najbolje ekipe.

Milan Radišković iz Lovačke sekcije Ljeskove Vode koji se tridesetak godina bavi lovom, dvije decenije uživa radeći kotliće ali i ostala jela po različitim manifestacijama i dešavanjima. Zbog toga je,  u šali kaže, i omiljen među ženama. Na lovno-turističkoj manifestaciji nije bio glavni majstor za kuvačom , ali zato jeste u nabavljanju namirnica, jer se njegov ulov krčako u loncu.

-Lovci iz moje sekcije su miješali srnetinu i junetinu. Ja nisam bio glavni kuvar, ali sam zato doprinio u namirnicama. Srnetinu koju smo koristi za čorbanac na ovoj manifestaciju je moj odstrel sa Krnjina,  pohvalio se Radišković.

Lovačke kotliće ocjenjivao je sedmočlani žiri, koji su činili kapiteni ekipa učesnica i dva člana koja su prisutna na gotovo svim gastronomskim manifestacijama na dobojskom području.

-Prilikom ocjenjivanja gledali smo boju, vizuelni izgled i u kakvom je stanju meso. S obzirom da danas imamo 22 učesnika, nije nam bio problem da probamo sva jela, kao što to zna biti problem kada se pripremi više od 25 jela. Bitno je da prilkom probavanja kraj sebe imate hljeb i vodu kako biste mogli isprati usta i osjetiti druge ukuse, naveo je Miloš Marković jedan od članova žirija današnjeg takmičenja.

 Iz dobojskog Lovačkog udruženja “Fazan” koje je u saradnji restorana “Ribarska priča” organizovalo ovu lovno-turističku manifestaciju , su zadovoljni odzivom učesnika s obzirom da je ovo bila prva godina gastronomskog druženja lovaca.

Vedran Božičković, predsjednik Udruženja istakao je da su se na takmičenje mogle prijaviti sve ekipe koje su pokazale interesovanje u pripremi lovačkog kotlića, te da je jedan od osnovnih uslova bio da se kotliće pripremi u količni od pet litara, i da se u njemu nalazi minimalno jedna vrsta mesa od divljači.

Tri provoplasirane ekipe nagrađene su sa po gajbom piva i zidnim satom sa logom dobojskog lovačkog Udruženja.Tokom pripreme kotlića, lovci su se zabavljali uz pjesmu lokalnog benda, a neki od njih su i sami pokazali vokalne sposobnosti.

Pokrovitelj ove manifestacije bila je i naša medijska kuća, Radio-televizija Doboj.

Novinar: Bojana Lugonjić

Foto: RTV Doboj

RTV DOBOJ

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *