Lokalni Izbori u BiH: Birališta otvorena u sedam časova

SARAJEVO – U BiH danas se održavaju lokalni izbori na kojima će građani birati vlasti u 141 lokalnoj zajednici, te u Brčko distriktu, dok izbori ni ove godine neće biti održani za Grad Mostar.

Birališta su otvorena u 7 časova, a izborna ćutnja je na snazi do 19 časova kada se zatvaraju birališta. 08.11 – CIK BiH: Potpune informacije o otvaranju biračkih mjesta u devet sati Centralna komisija BiH još nema potpunu informaciju o tome da li su na vrijeme otvorena sva biračka za lokalne izbore u BiH, a imaće je u devet sati.

– Potpunu informaciju za sada nećemo moći imati, ali ćemo je imati sigurno u devet sati. Imamo nezvanične informacije da se biračka mjesta otvaraju. Za sada možemo reći da nije bilo nekih problema u otvaranju – kazao je jutros predsjednik Centralne izborne komisije BiH Ahmet Šantić.

Po njegovim riječima, prema informacijama koje stižu s terena bilo je kašnjenja na nekoliko biračkih mjesta po par minuta, ali je to više tehničke prirode. – Pravu informaciju imaćemo u devet sati kada ćemo zvanično znati da li su sva biračka mjesta otvorena i da li je eventualno bilo nekih problema – kaže Šantić.

On je podsjetio birače da na web stranici Centralne izborne komisije BiH mogu provjeriti na kojoj lokaciji trebaju glasati. Drugi način je da pute mobilnih telefona na broj 091 12 12 12 SMS-om pošalju svoj matični broj i dobit će povratnu informaciju u vidu statusa njihovog biračkog mjesta.

Naveo je da izborna šutnja traje večeras do 19 sati, te da je do tada zabranjena bilo kakva kampanja, promovisanja od strane političkih subjekata i ostalih učesnika u izbornom procesu. Šantić je pozvao birače u BiH da u što većem broju izađu na izbore večeras do 19 sati i zaokruže onu opciju koju odaberu i da svoju građansku dužnost obave na vrijeme.

Iz CIK-a BiH navode da je ukupno u BiH formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova.

Batinar: Registrovano 189.370 birača

Predsjednik Gradske izborne komisije Banjaluka Nada Batinar rekla je Srni da je u ovom gradu registrovano 189.370 birača za lokalne izbore i da je u toku otvaranje glasačkih mjesta.  Batinar je istakla da za sada sve protiče bez problema i da se nada da će tako biti do zatvaranja biračkih mjesta. “To je najvažnije. Počinjemo sa prijemom izvještaja o otvaranju biračkih mjesta”, poručila je Batinar.

Prema podacima Centralnog biračkog spiska, na ovogodišnjim lokalnim izborima u BiH pravo glasa ima ukupno 3.263.906 birača, od čega je 3.177.557 redovnih birača.

Izvor: nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *