Ljudski mozak može da memoriše 4,7 milijardi knjiga!

Američki naučnici koji su proučavali mozak tvrde da u njega može da stane informacija koliko i u 4,7 milijardi knjiga ili oko bilijardu bajtova podataka!

Istraživači sa Američkog instituta za biološke studije “Salk” u sjedinjenim državama uspjeli su da izračunaju kapacitet memorije ljudskog mozga tako što su analizirali potencijal sinapsi, mjesto kontakta između dva neurona, odgovornih za bilježenje podataka.

Prema pisanju londonskog “Telegrafa”, tim profesora Terija Sežnovskog je otkrio da ukoliko bi svaka sinapsa bila u stanju da zabeleži 4,7 bita (0,5875 bajta) informacija, ljudski mozak bi mogao da uskladišti 1.000.000.000.000.000 bajtova podataka, odnosno 1 petabajt.

A jedan petabajt podataka jednak je 13,3 godina televizijskih HD snimaka, 4,7 milijardi knjiga ili 670 miliona web stranica.

Naučnici, međutim, napominju da je riječ o teorijskoj sposobnosti memorisanja, a da su moždane “arhive” zapravo mnogo manje.

“To je izuzetno važno otkriće na polju neuronauke”, kazao je Sežnovski. Naše nove procjene moždanih kapaciteta su deset puta veće od procjena koje su dosad važile u naučnim krugovima”, dodao je na kraju američki istraživač.

 

Izvor: zanimljivostidana.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *