Kraj za Škodu Yeti, krenuo Karoq / FOTO

U Češkoj je počela proizvodnja novog Škodinog SUV modela.

Nakon što je u prvoj polovini godine zabeležila najbolji tržišni rezultat do sada, Škoda je u svoj proizvodni program uvrstila još jedan SUV model – Karoq, od koga se očekuje da dodatno doprinese rastu prodaje vozila ove marke.

Naslednik Yetija proizvodi se u pogonu Kvasini, u Češkoj, u kome je zaposleno 8.000 radnika i koji je sada ima kapacitet od 295.000 automobila godišnje. Pored Karoqa, u fabrici Kvasini izrađuju se i SUV Kodiaq, kao i Škoda Superb u limuzinskoj i karavan varijanti.

Inače, prva Škoda koja se proizvodila u ovom pogonu bio je originalni Superb, daleke 1947. godine.

Novi SUV – Karoq, dugačak je 4.382 mm, širok 1.841 mm i visok 1.605 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.638 mm (za 6 cm veće nego kod odlazećeg Yetija). Karoq raspolaže sa prtljažnikom od 521 l, u osnovnoj konfiguracijia sa uspravljenim naslonima zadnjih sedišta.

Kada se zadnja sedišta obore, dobija se koristan prostor za prevoz stvari od 1.630 l. Zadnja klupa može se u potpunosti ukloniti i tada je dostupno čak 1.810 l.

Kupci mogu da biraju između 4 dimenzije felni, promera od 16 do 19 inča.

Motorizacija se za sada sastoji od pet pogonskih jedinica. Osnovni benzinac je 1.0 litarski TSI sa 115 kd i 175 Nm, a u ponudi je i jači, 1.5 TSI agregat sa 150 ks i 250 Nm.

Oni koji preferiraju dizelaše, mogu da biraju između tri opcije. Najslabiji dizel motor je 1.6 TDI sa 115 ks i 250 Nm, a na raspolaganju su i dve varijante 2.0 TDI agregata, sa 150 ks i 300 Nm i sa 190 ks i 400 Nm.

Većina ponuđenih motora mogu se naručiti ili sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili sa sedmostepenim DSG menjačem sa duplim kvačilom. Izuzetak je najsnažnija dizel verzija koja se standardno isporučuje sa DSG menjačem i pogonom na sva 4 točka.

Osnovne verzije Škode Karoq biće dostupne isključivo sa prednjim pogonom, dok će skuplje varijante imati 4×4 pogon.

Na novom SUV modelu nisu izostali ni brojni bezbednosni elektronski sistemi, poput asistencije prilikom parkiranja (Park Assist), sistema koji upozorava na neželjeno napuštanje vozne trake kojom se automobil kreće (Lane Assist) ili sistema koji pomaže vozaču u uslovima gradskih gužvi i stani-kreni vožnji (Traffic Jam Assist).

Tu su još i adaptivni tempomat, sistem koji upozorava na prisustvo drugih vozila u mrtvom uglu vozača, pomoć pri kočenju u slučaju opasnosti od frontalnog sudara, kao i sistem za detekciju pešaka.

.

.

.

(B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *