Kraj za Mercedesovo 4×4² “čudovište”

Mercedes će krajem oktobra okončati proizvodnju G klase na steroidima, modela G500 4×4², koji se u Nemačkoj prodavao po neverovatoj ceni od čak 230.000 evra.

Ovaj ultimativni, luksuzni terenac, koji je mogla da vidi i naša publika na sajmu automobila u Beogradu, ima podvozje ojačano pločama od nerđajućeg čelika, kako bi se zaštitili donji delovi vozila.

Zahvaljujući specijalnim 22 inčnim “off-road” gumama, za njega praktično ne postoji prepreka u terenskoj vožnji, a pogon obezbeđuje 4.0 litarski bi-turbo V8 sa 422 ks (310 kW).

Mercedes G500 4×4² ima specijalno oslanjanje sa sistemom dvostrukih opruga i amortizera na svakom točku – otuda i onaj “kvadrat” u nazivu vozila.

Vrhunske terenske performanse omogućene su zahvaljujući odstojanju od zemlje koje iznosi čak 45 cm, što je 21 cm više nego kod standardne G klase.

Maksimalni dozvoljeni napadni ugao prilikom prilaska prepreci je 52 stepena, a pri silasku ovaj ugao iznosi 54 stepena. Masa automobila je oko 3 tone.

Prvi primerak Mercedesa G500 4×4² stigao je u prodajne salone u decembru 2015, a kompanija se odlučila za serijsku proizvodnju nakon što je pretprodukcijska verzija automobila izazvala veliko interesovanje na sajmu u Ženevi, u martu iste godine.

Kraj proizvodnje ovog modela nije veliko iznenađenje, s obzirom da će Mercedes uskoro predstaviti novu generaciju G klase.

.

.

 (B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *