Konferencija za novinare CJB Doboj

CJB Doboj- stanje bezbjednosti zadovoljavajuće i stabilno

Na redovnoj konferenciji za novinare koja je danas održana u Centru javne bezbjednosti Doboj konstatovano je da je stanje bezbjednosti na području Centra zadovoljavajuće i stabilno.

U januaru mjesecu tekuće godine evidentirano je ukupno 107 krivičnih djela opšteg kriminaliteta, isto kao i u istom mjesecu prethodne godine. Razriješena su 64 krivična djela, odnosno 52,9%. Nadležnom tužilaštvu podneseno je 100 izvještaja kojim su obuhvaćena 63 lica. Od toga 21 su povratnici u izvršenju krivičnih djela, dok su 3 maloljetnika evidentirana kao izvršioci krivičnog djela.

Otkriveno je 5 krivičnih djela  iz oblasti privrednog kriminaliteta, što je više za 66,7% u odnosu na isti mjesec prethodne godine, za koja su Okružnom tužilaštvu Doboj podnesena 4 izvještaja protiv 4 lica. Otkrivena su i dva krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga.

U posmatranom mjesecu evidentirano je ukupno 83 prekršaja iz oblasti javnog reda i mira. Nadležnim sudovima podneseno je 26 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručeno je 45 prekršajnih naloga, sve protiv 94 lica. Zbog narušavanja javnog reda i mira lišeno je slobode 14 lica.

Najveći broj prekršaja evidentiran je na trgovima i ulicama (47%). Prekršaji su najčešće  učinjeni je u vremenu od  00,00 do 02,00 časa (21,7%).

U januaru mjesecu tekuće godine evidentirano je 99 saobraćajnih nezgoda. U ovim nezgodama smrtno je stradalo jedno lice, dok su 4 lica zadobila teže, a 36 lica lakše tjelesne povrede. Posmatrajući uporedni period 2015. godine, evidentno je smanjenje od 6,8 % ukupno nastradalih lica.

Saobraćajne nezgode najčešće su se događale u naseljenim mjestima (72) i u vrijeme dok je kolovoz bio suv (51), a najčešće u vremenskom periodu od 12,00 – 16,00 časova.

Od ukupno 5.318 kontrolisanih vozila iz saobraćaja je isključeno 105 vozila. Najčešći razlog isključivanja vozila iz saobraćaja bio je istek registracije preko 30 dana (71,4%). Iz saobraćaja su isključena 372 vozača. Najčešći razlozi za isključenje vozača iz saobraćaja bila je vožnja pod uticajem alkohola (73,1%).

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola lišeno je slobode zadržavanjem 98 lica. Kod 11 lica koncentracija alkohola u organizmu bila je veća od 2,00 gr/kg, Kod 80 lica koncentracija alkohola u organizmu bila je između 1,00 i 2,00 gr/kg., dok je 7 lica odbilo da se podvrgne alkotestiranju.  Za jedno lica je utvrđeno da je upravljalo vozilom pod dejstvom opojnih droga.

U posmatranom periodu evidentirano je 7 slučajeva nasilja u porodici ili porodičnoj zajednici, što predstavlja smanjenje u odnosu na isti mjesec prethodne godine za 36,4%.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *