Konačna odluka o Banci Srpske na Agenciji za bankarstvo RS

Cvijanović: Konačna odluka o Banci Srpske na Agenciji za bankarstvo RS

SARAJEVO – Vlada Republike Srpske ne može ništa učiniti ako Agencija za bankarstvo Republike Srpske donese odluku o likvidaciji Banke Srpske, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je danas u Sarajevu rekla novinarima da je, u skladu sa zakonom, konačna odluka o Banci Srpske na Agenciji za bankarstvo koja može da donese i odluku o njenoj likvidaciji. “Mi smo kao Vlada išli drugom linijom računajući da bi trebalo da bude izvršena reorganizacija banke. Smatramo da bi bilo dobro da se Banka Srpske pretvori u novu finansijsku organizaciju”, izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada dala oblik i suštinu jednoj takvoj novoj finansijskoj organizaciji, smatrajući da bi na taj način apsolutno bili zaštićeni svi klijenti te banke na adekvatan način. “Vlada je vodila razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o Banci Srpske jer je bila više za to da se izvrši reorganizacija banke. Mi smo prvo predložili jedan plan reorganizacije, a nakon toga i drugi u koji smo uključili sve sugestije MMF-a”, navela je Cijanovićeva.

Ona je rekla da se MMF izjasnio da je za njih u redu i varijanta likvidacije i reorganizacije, s tim da su više za likvidaciju. “Bez obzira što su Vlada Srpske i MMF postigli sporazum, neku vrstu dogovora kako treba da izgleda taj model reorganizacije, nije u rukama ni Vlade i MMF-a da donesu konačnu odluku o Banci Srpske”, objasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, status Banke Srpske je jedna od stvari koje bi trebalo da budu završene do zaključenja pregovora sa MMF-om, bez obzira da li je riječ o reorganizaciji ili likvidaciji. “Banka Srpske je pitanje uopšte odnosa prema bankarskom sektoru.

Imamo obavezu donošenja novih zakona na kojima se odavno radi, uvažavajući sugestije MMF-a i drugih”, navela je Cvijanovićeva. Govoreći o 10 miliona KM “Elektroprenosa BiH” koji su bili u Banci Srpske, Cvijanovićeva je navela da je uprava ove firme o tom pitanju pokrenula sve zakonske procedure.

Izvor: nn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *