Kolovozi suvi, povremeni jaki udari vjetra u višim predjelima

BANJALUKA, 28. APRILA /SRNA/ – Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po suvim i mjestimično vlažnim kolovozima, na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, a iz Auto-moto saveza Republike Srpske upozoravaju na povremene jake udara vjetra u višim predjelima.
Na graničnom prelazu Rača na ulazu u BiH pojačan je saobraćaj teretnih vozila, a čeka se oko dva sata, dok na ostalim graničnom prelazima zadržavanja za sada nisu duža od 20 minuta.

Radi sanacije klizišta i rekonstrukcije kolovoza, izmijenjen je režim saobraćaja na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac, sa postavljenom privremenom saobraćajnom signalizacijom.

Zbog postavljanja rasvjete na priključnoj rampi na auto-put, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu Gradiška-Banjaluka, u mjestu Klašnice i saobraćaj će biti regulisan privremenom signalizacijom.

U toku su radovi na izgradnji vijadukta “Mahovljani” na dionici auto-puta Banjaluka-Prnjavor, zbog čega je petlja “Mahovljani”, zatvorena za sav saobraćaj, a vozači mogu koristiti petlju “Aleksandrovac”.

Zbog izgradnje vijadukta na dionici magistralnog puta Nova Topola-Klašnice, na lokalitetu Mahovljanske petlje, od 23.00 do 5.00 časova obustavlja se saobraćaj u maksimalnom trajanju do 30 minuta, najviše četiri puta tokom ovog perioda.

Zbog izlaska mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor, te na regionalnom putu Prnjavor-Stanari kod Prnjavorske petlje.

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu “9. januar” Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji “Prnjavor” i “Johovac”.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova je izmijenjen režim odvijanja saobraćanja.

Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina, u rejonu LJeljenče, u toku su radovi na sanaciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj od 7.00 do 17.00 časova odvija naizmjenično, jednom trakom.

Radi minerskih radova na dionici putnog pravca Doboj-Tuzla /Poljice-Gavrići/ na lokalitetu kod tunela prema Stanić Rijeci i na raskrsnici prije tunela, danas će privremeno biti obustavljen saobraćaj maksimalno pet minuta u periodu od 13.00 do 16.00 časova.

Zbog deminerskih radova privremene su obustave saobraćaja na regionalnom putu Doboj-Novi Maglaj u blizini naselja Rječica Donja od 7.00 do 16.00 časova u intervalima od 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub povremene su obustave saobraćaja u trajanju od pet do 15 minuta u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

Deminerski radovi izvode se i na regionalnom putu Srebrenica-Skelani u mjestu Kragljivode. U vremenu od 8.00 do 16.00 časova saobraćaj se obustavlja 30, a propušta 10 minuta.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu LJubačevo i dionici Ukrina-Gornja Vijaka zbog aktiviranog klizišta saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U toku je republička preventivna kampanja “Zaveži! Dosta priče, veži pojas”, s ciljem povećanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva i smanjenje broja stradalih u Srpskoj.

Kampanja će trajati do 31. maja i sprovode je Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, Agencija za bezbjednost saobraćaja, AMS, auto-moto društava, jedinice lokalne samouprave i Radio-televizija Republike Srpske, kao medijski pokrovitelj.

U Federaciji BiH u toku su radovi na dionicama auto-puta Butila-Sarajevo zapad-Lepenica /vijadukt Bojnik i u blizini tunela Igman/ i Zenica jug-Kakanj u mjestu Donji Tičići, kao i na magistralnim putevima Sarajevo-Semizovac, Žepče-Maglaj, Simin Han-Priboj i Jablanica-Mostar.

Zbog radova koji još traju na području Hrvatske, povremeno se na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja formiraju duže kolone vozila.

Zbog radova u Crnoj Gori, na graničnom prelazu Klobuk /Ilino Brdo-Vilusi/, saobraćaj se obustavlja od 9.00 do 11.00 i od 13.00 do 15.00 časova.

Duža čekanja na obavljanje granične kontrole mogu se očekivati posebno tokom praznika i turističke sezone.

Kako bi se izbjegle neugodnosti i problemi na granicama iz AMS savjetuju putnicima da provjere sve dokumente, posebno ukoliko su tokom protekle dvije godine bili ukradeni, izgubljeni ili poništeni, da provjere vrijede li im putni dokumenti /lična karta ili pasoš/.

“Prije putovanja provjerite stanje na graničnim prelazima i izaberite granične prelaze na kojima je manja gužva ili putujte u vrijeme kad se ne očekuje gužva, izbjegavajte putovanje tokom vikenda, budite strpljivi i slijedite uputstva granične policije”, preporučuju iz AMS Republike Srpske.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *