Koliko je dobar Luka? Bolji od Dražena, Kukoča…

Biser slovenačke, ali očigledno i svetske košarke Luka Dončić još jednom je u utorak uveče ostavio bez daha.

Luka Dončić

Izvor: fiba.basketball

U velikoj pobedi Slovenije u četvrtfinalu Evrobasketa protiv Letonije 18-godišnji bek Real Madrida bio je igrač utakmice sa nestvarnim brojkama za njegove godine – 27 poena uz 7/14 iz igre, 9 skokova, asistencijom i indeksom korisnosti 29.

Sada je gotovo izvesno da će naredne sezone biti prvi pik na NBA draftu, a koliko je dobar govori i činjenica da niko nikada u njegovim godinama nije odirao takvu utakmicu na Evrobasketu, pa ni veliki Dražen Petrović.

Dončić je u utorak imao 18 godina, šest meseci i 27 dana, a sličnu partiju Dražen je odigrao za Jugoslaviju na Evrobasketu 1983. godine kada je Nemačkoj ubacio 25 poena, ali je tada bio mesec dana stariji od Dončića.

Izvor: FIBA

Štaviše, Dončićeva partija protiv Letonije je najbolje izdanje nekog 18-godišnjaka u istoriji Evropskih prvenstava.

Bolji učinak kao tinejdžer imao je samo legendarni Arvidas Sabonis koji je 1983. za SSSR u meču za treće mesto protiv Holandije postigao 28 poena, ali je u tom tenutku imao 19 godina, dakle više od Dončića.

Uz to, svakako bi u obzir trebalo uzeti da se pre 34 godine igrala mnogo manje fizički zahtevna košarka, pa je i podvig mladog Slovenca još upečatljiviji.

Neka ga samo povrede zaobiđu…

(Sport klub)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *