Kako da natjerate Google da zaboravi vašu najsramniju pretragu?

Jedna od najmoćnijih internet mašina na svetu konačno je osmislila alatku koja je svima bila potrebna.

 

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Mnogi korisnici interneta se iz radoznalosti i nedostatka saznanja u brojnim oblastima automatski okreću najpopularnijem internet pretraživaču u nadi da će dobiti odgovor. Ipak, ova praksa ume itekako da se ‘obije o glavu’.

Naime, svaka osoba upućena u tehnologiju zna da Googleov algoritam pamti svaku našu pretragu kako bi ove podatke iskoristio za prikazivanje reklama koje bi mogle da nas zainteresuju da kupimo određeni proizvod.

Naravno, to znači da Google zna neke od naših najbizarnijih nesigurnosti i da nas može dovesti u vrlo nezgodnu situaciju. Koliko je samo ljudi kojima je na radnom mestu nasred ekrana osvanula velika reklama za lek protiv impotencije ili opadanja kose?

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Ipak, pre nego što počnete da paničite, trebalo bi da znate da je ova kompanija razvila novu alatku koja omogućava da uklonite neke od najneprijatnijih termina koje ste do sada tražili. Nazvana je My Activity, a omogućava korisnicima da vide sve podatke do kojih je pretraživač došao u prošlosti.

Ukoliko posedujete Gmail nalog, lista ‘aktivnosti’ bi trebalo da vam postane dostupna odlaskom na stranicu myactivity.google.com.

Jednom kada se ulogujete, možete birati između velikog broja sigurnosnih opcija, uključujući opciju “go to my activity”.

Na vrhu stranice videćete polje za pretragu, u koje ćete ukucati ‘neprijatan sadržaj’. Kada pronađete termin ili rečenicu, jednostavno kliknite na dugme koje sadrži tri tačke. Na taj način otvorićete meni u okviru kojeg ćete moći da obeležite i brišete stvari.

Prema rečima portparola Googlea, kada obrišete neželjeni pojam, kompanija više neće koristiti te podatke prilikom vašeg profilisanja, piše portal news.com.au.

Međutim, treba istaći da alatka My Activity prikazuje samo podatke vezane za uređaj koji u tom trenutku koristite. Ukoliko želite da brišete podatke prikupljene sa različitih uređaja, moraćete da odaberete opciju koja omogućava Googleu da kombinuje podatke koje inače skladišti na različitim mestima.

 

Izvor: b92, agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *