Kada su pare u pitanju nema patriotizma

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas na hitnoj sjednici razmatraće set zakona koji se odnosi na akcize, a koji je utvrdio Savjet ministara BiH i uputilo ga u parlamentarnu proceduru uz zahtjev za razmatranje po hitnom postupku. Poslanici SNSD doćli na sjednicu, koja je počela u Sarajevu. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Mladen Bosić (SDS) najavio je jutros da će biti zanimjivo vidjeti ko će doći i ko neće doči na sjednicu.
Bosić je rekao da poslanici SDS u Predstavničkom domu neće podržati zakon o akcizama, jer se radi o novom “zavlačenju ruku u džepove građana”.

Učestvujući u emisiji Novi dan u programu televizije N1, Bosić je rekao da se vrši veliki pritisak na poslanike, koji ne podržavaju nove namete, i od strane predstavnika međunarodne zajednice, posebno od predstavnika EU u BiH.

Kazao je da ima i neka informacija da će na ovu sjednicu doći i poslanici SNSD kako bi podržali ovu odluku o povećanju akciza na gorivo, čemu se direktno nanosi šteta posebno poljoprivrednicima.

“Čuo sam da je došlo do promjene i da će poslanici SNSD doći na sjednicu pošto im trebaju pare od akciza i MMF.  Ranije su najavili bojkot sjednica jer im je smetalo što Džaferović presjedava, pa revizija, a sada kada su im pare potrebne za njih ti principi ne važe, podviće rep i doći”, kazao je Bosić.

Kaže da će biti interesantno kada se bude govorilo o zakonu o akcizama, ali vjeruje da je većina obezbijeđena.

“Moguće je da se nešto poremeti, ali ne vjerujem u to. Ostaje drugi dio, oko blokade Doma naroda. Nikakva odluka Predstavničkog doma nije važeća ako se ne donese na Domu naroda. Tu isto zavisi od SNSD-a, i ne sumnjam da će se to desiti. U pitanju je izvlačenje iz finansijskog blata u kojem se nalazi Vlada RS”, izjavio je Bosić.

Kaže da mu se čini kako sve više postajemo prevareni žiranti zbog kredita. “Njih će vraćati građani, i budući naraštaji. Danas će svi podviti rep i doći, da mogu bez kredita – igrali bi političku igru”, rekao je Bosić.

Tvrdi da su ovim uspjeli razgolititi stvari, i natjerati SNSD da kaže stvarne motive. “Deblokada parlamenta je postignuta, ali na koji način da podržimo davanje para korumpiranim vlastima. Ovakvoj vlasti davati finansijske injekcije? Plus one od MMF-a?”, kazao je  Bosić.

Kazao je i to da se sinoć pojavila priča o spremnosti u RS da obezbijede plavi dizel za poljoprivrednike. “Ja ne vjerujem u to, jer su dali puno obećanja koje nisu ispunili”, rekao je Bosić.

(N1)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *